Sommarkollot Suvekodu 2021 ”Naturens charm”

708

Söndagen den 1 augusti

Vid 10-tiden väntade en stor tvåvånings Ekman-buss på barnen i Värtahamnen. Man inväntade barnen och ledarna som anlände från Estland med Tallink varefter resan till Metsakodu startade. När man kom fram väntade ett vackert sommarväder. Barnen fördelades på olika rum och började lära känna varandra och rumsledarna samt packa upp sina saker. Sedan ljöd den första signalen ”tuutu-luutu” och barnen samlades i en stor ring kring flaggstången för att därifrån gå runt och bekanta sig med lägrets gränser.

Husmor Lija Langerpaur lagade köttbullar med gräddsås till den första middagen. Efter middagen öppnades sommarkollot traditionsenligt på Hiiemägi. Matilda Piotrowski, som besökt sommarkollot flest gånger, tände lägerelden. Henry Turu lät kyrktornets klocka ljuda tolv gånger, ett slag för varje lägerdag, med en symbolisk önskan om att hela lägret skulle skyddas under alla dessa dagar. Därmed var den första dagen över och lägrets längsta barn, Oskar Magnell och Olivia Murphy, halade flaggan till ljudet av sången ”Õnne, Eesti”. Dagansvarig ledare var Margit Nestra, den tillförordnade föreståndaren.

Markus Piotrowski on Suvekodus käinud aastast 2012 ja Matilda Piotrowski aastast 2014.  

Måndagen den 2 augusti

Lägrets andra dag leddes aktivt av dagansvarige Markus Piotrowski. Nästan hela lägret deltog i morgonjoggningen. Nio tappra barn valde en lång bana. De sömnigare barnen tränade på gårdsplanen. Flaggan hissades av de längsta barnen: Johan Stenqvist och Matilda Piotrowski, under tiden som man sjöng den redan kända sången ”Estlands flagga”. Efter frukost skyndade barnen att städa sina rum, eftersom den första rumsinspektionen var på väg. Poängen för städningen av rummen blev otroligt höga. Som traditionen bjöd, var den första verksamheten en övning i brandsäkerhet och krisberedskap. Barnen gjorde skyltar till sina rum, utförde simprov, badade och lekte namnlekar. Lägrets andra dag avslutades med en brasafton. Flaggan halades av Tom Cordey och Grete Rahnel.

Morgon börjar med en kortare eller längre löpningsrunda, barnen får välja det själva.

Tisdagen den 3 augusti

Den soliga dagen började som vanligt med en morgonjoggning, men denna dag var det färre löpare och fler sömniga gymnaster. Jakob Tillberg och Linda Künnap hissade flaggan. Efter att ha kontrollerat ​​rummen skickade dagens ansvarige Erik Stenqvist den första gruppen på en kanottur, några andra ut i skogen för att genomföra den populära leken ”flaggstölden” och andra började tova nyckelpigor. Under lugna timmen fick barnen reda på överraskningen som skulle ersätta Skara Sommarland: en uppblåsbar hinderbana på vattnet. Glädjen var stor bland barnen. Husmor Lija bakade kanelbullar till mellanmålet. Det spelades volleyboll, badminton och gränsbrännboll. Detta år fick vi ytterligare utrustning från sponsorn Stadium. Intresserade kunde lära sig bågskytte under ledning av Mart Nyman och Mari Nuga. Till middagen fick man till allas glädje Lijas hamburgare. På kvällen öppnades ett kulturcafé, där barnen kunde skriva brev till sina kamrater och ledare. Flaggan halades av Daniel Lindberg och Ida Künnap.

Onsdagen den 4 augusti

Det var vackert soligt väder igen och det blev en skön morgonrunda till och från det lilla vattenfallet. Ron Robin Ots och Elisabeth Teearu hissade flaggan. Dagansvariga Angelica Suiste meddelade att det var bastudag och disco på kvällen. De stora pojkarna gick till bastun först och tillverkade basturuskor. Andra barn spelade boll, tovade nyckelpigor och tränade bågskytte. Aili Suiste Rundin ledde en filmworkshop där barnen kunde göra utbildningsvideor för det globala estniska ungdomsprojektet i Youtube. Till lunch åt man kycklingknödelsoppa och till kvällen pasta carbonara. Sommarkollots första disco började i skymningen. Musiken valdes av DJ:s Markus Piotrowski och Remy Martiin Ots. Dansen pågick till halv tio. Ivar Algvere var också på plats med sin popcornmaskin. Flaggan halades av Mattias Rahnel och Elisabeth Soopalu.

Linda Künnap Tallinnast ja Olivia Murphy Göteborgist

Torsdagen den 5 augusti

Ingen kan undgå att röra sig på morgonträningen. De som inte springer eller går tränar på gårdsplanen. De som springer varje morgon får ett pris i slutet av lägret. Wilhelm Schotte och Adele Pajusalu hissade flaggan. Dagansvariga Kaie Koora meddelade att Rasmus Lindvall fyllde 11 år. Rasmus kastades upp i luften elva gånger och sedan i vattnet från bron, som traditionen på sommarkollot föreskriver. Barnen plockade blåbär, tovade nyckelpigor och badade. En andra grupp åkte på en kanottur. Man bakade blåbärskaka av bär plockade från skogen. Det blev en vacker och varm sommarkväll. Flaggan halades av David Eklund och Emili Soopalu.

Ron Robin Ots, Daniel Lindgren, Thomas William Cordey

Fredagen den 6 augusti

Dagansvarige Remy Martiin Ots meddelade att hela lägret istället för att springa på morgonen skulle köra morgongymnastik. Flaggan hissades av Hendrik Kask och Lisette Lauri. Efter ​​rumskontrollen åkte den tredje gruppen på en kanottur, de andra började spela lapta, badade och utforskade naturen med förstoringsglas. Vid mellanmålet väntade sommarkollots klassiker: fruktkompott med vispgrädde. På kvällen spelade man volleyboll och började med sommarens teaterrepetitioner. På middagen bjöds på ugnsbakad stek med bakad potatis. På kvällen öppnades en Kalev-godisbutik och man såg filmen ”Röövlirahnu Martin”. Flaggan halades av Ruben Börjesson och Ingrid Nyman.

Fr. Reinhold Kreutzwald “Kullaketrajad”. Hilda Seim, Greta Linnasmägi, Hanna-Mia Pärss, Emily Terask, Liisa Männiste

Lördagen den 7 augusti

Morgonen började åter med morgonjoggningen. Löpargruppen utökades med sju personer. Efter tio dagars covid-19-karantän kunde lägerchefen Sirle Sööt, assisterande kocken Taave Sööt Vahermägi och hela deras bonusfamilj också fysiskt delta i kolloverksamheten. Dagansvarige Siiri Paasma och Karmen Saar leddde gymnastiken. Flaggan hissades av Edward Sööt och Tindra Vahermägi. Dagens mest spännande aktivitet var Ivars ”escape room” i skogen i ett övergivet hus. Barnen hade tidigare sett ett sådant spel på TV, men nu var de huvudpersonerna i det. Under 45 minuter skulle man hitta olika ledtrådar och nycklar i huset för att öppna kistorna. Den fyrsiffriga slutkoden skulle stoppa den imaginära bomben. För det snabbaste laget som vann loppet tog det 26 minuter och 40 sekunder att stoppa bomben. Du kan se filmen på Youtube på https://youtu.be/saTig8HYAxA.

Lördagen var också bastudag och man tillverkade fräscha basturuskor. Det är skönt att hoppa rakt i vattnet från bastun. Man höll danslektioner med Liisu Elisabet Cerenius, naturlektion i skogen med Mari Nuga, pistolskjutning med Mart Nyman och slöjdade med Kaie Kora. Sommarteaterns repetitioner fortsatte under ledning av regissören Sirle Sööt. Flaggan halades av Elias Haglund och Hanna-Mia Pärss. Kvällen avslutades med disco.

Escape room

Söndagen den 8 augusti

Erik Terask och Emilie Viira hissade flaggan. Dagansvariga Nora Sööt meddelade att det efter rumsbesiktningen skulle starta en hajk med olika uppgifter. I år baserades hajken på Friedrich Reinhold Kreutzwalds estniska sagor och speciellt på naturens charm i estnisk folklore.

Barnen skulle rädda skogarna i Metsakodu från en förbannelse och döda den fula Norrgrodan. Detta kunde endast göras med hjälp av Salomons magiska ring, som måste hämtas från Helvetesdjupet. Under hajken lärde man sig lagarbete och fick nya kunskaper om naturen och om estnisk tradition. Barnen i skogen stressades av rövare och jungfrur som försökte ta Salomons ring från dem. Längs vägen lärde ornitologer barnen fåglarnas språk med hjälp av appen Siuts. Vädermodern testade barnens ärlighet. I kärret mötte de Ormkungen och i skogen Pysslingen. Skogsgumman och den finska vismannen lärde ut örter. En bra jägare hjälpte barnen i kampen mot Norrgrodan. Nu fick man nytta av lärdomarna i att skjuta med båge och pistol och förmågan att göra knutar, som man hade lärt sig under de föregående dagarna. Tre lag lyckades döda Norrgrodan med ett skott rakt i hjärtat. Men det ruttnande kadavret i skogen spred sjukdom och därför måste barnen påminnas om kunskapen om medicinalörter som kan göras till vaccin som räddar dem från sjukdomen.

 

 

 

 

 

Grupp 6 som vann dagens hajk bestod av Greger Matikainen Kallas, Benjamin Viira, Edward Sööt, Elias Haglund, Lisandra Kolga, Emily Terask, Emili Soopalu, Elisabeth Teearu och Matilda Piotrowski. De fick flest poäng i lagarbete, alla medlemmar hade överlevt och ingen hade sålt sin själ. Norrgrodan dödades och bands, vaccinet bestod av tjugotvå örter och de hade med sig två burkar med bär som de plockat i skogen. Under dagen kunde barnen äta hur mycket blåbär, lingon och hallon som helst i skogen. Alla älskade Lijas köttsås med potatis på kvällen. Kvällen avslutades med ett kulturcafé. Flaggan halades av Alice Rebas och Rasmus Lindvall.

Måndagen den 9 augusti

Det regnade på natten. Morgonjoggarna blev blöta om fötterna. Flaggan hissades av Tom Tiiman och Lisandra Kolga. Dagansvariga Celine Sööt och Elisabet Cerenius (Liisu) skickade en fjärde grupp på kanottur efter rumsbesiktningen. Repetitionerna på sommarteatern, danslektioner, naturverkstad, bågskytte och vapenskytte, simning, slöjd och teckning följde. Vid mellanmålet fick barnen rulltårta med blåbär och lingonsylt. Före biokvällen startade Ivar sin popcornmaskin. Angelica Suiste hade satt ihop en film om hajkens äventyr och Ivar om sitt ”escape room”. Filmer sågs med stort intresse och högljudda skratt. Sedan meddelades vinnaren av naturfrågesporten. Det hade lämnats in sjutton korrekta svar. Bland dem valde Fru Fortuna en som belönades med Kalev-godisasken ”Du är speciell!”. Den lycklige utvalde blev Erik Terask. Flaggan halades av Hannes Hasselblad och Sahara Gauss.

Tisdagen den 10 augusti

Dagansvarige Martin Vahermägi meddelade på morgonen att sommarkollots OS skulle börja. Trots att idrottsaktiviteter väntade hela dagen blev morgonlöpningen inte inställd. Flaggan hissades av Greger Matikainen Kallas och Sofia Ingel Ruus. Efter frukost och rumsstädning gratulerades ledaren Nora Sööt på hennes 19-årsdag. Man kastade henne upp i luften nitton gånger men inte i vattnet – enligt hennes önskan. I OS tävlade man i tio olika grenar och i fyra kategorier: små flickor, små pojkar, stora flickor, stora pojkar. De tävlade i precision, kast med boll, bågskytte och luftgevär. Balans, snabbhet, intelligens och skicklighet testades. Kanelbullar väntade vid mellanmålet och tacosen vid middagen. Flaggan halades av Benjamin Viira och Linda Sjöqvist. På brasaftonen blev Flugan Põrr (Lija Langerpaur) och Myggan Pinn (Siiri Paasma) överraskningsgäster.

Mattias Rahnel, David Eklund, Oskar Magnell, Edward Sööt, Johan Stenqvist, Hendrik Kask

 Onsdagen den 11 augusti

Lägrets näst sista dag är lägrets höjdpunkt. Dagansvarige Henry Turu ledde förberedelserna inför avslutningskvällen med samma fasta hand som han dirigerade kören och spelade orgel. Flaggan hissades av Simon Thulin och Olivia Ekvall. Det var bastudag, storstädning, packning och förberedelser inför festkvällen. Sommarteaterns sista repetitioner ägde rum. Diplom och tackbrev skrevs intensivt i ledarrummet. Klockan 17 delades barnen in i par och gick för att se sommarteaterns föreställning av F. R. Kreutzwalds ”Guldspinnarna”. Huvudrollerna spelades av Hanna-Mia Pärss (yngsta systern) och Ron Robin Ots (kungens son) och Erik Terask (Korpen). I biroller fanns Greta Linnasmägi (äldsta dottern) och Hilda Seim (mellandottern), Emily Terask (haltande mormor), Liisa Männiste och Emily Rooallik (katterna). Efter teaterföreställningen togs foton och sedan började en galamiddag. Diplom, tackbrev och utmärkelser delades ut till de bästa rumsstädarna och morgonlöparna. Flaggan halades av Ludwig Algvere och Mirtel Taba. Kvällen avslutades med ett disco som varade till tidigt på morgonen.

Ron Robin Ots, Hanna-Mia Pärss

Torsdagen den 12 augusti

Allt man behövde göra på hemresedagen var att fylla magen ordentligt och att städa sitt rum och så kom den stora Ekman-bussen tillbaka. Dagansvariga föreståndaren Sirle Sööt önskade barnen lycklig resa hem och bjöd in alla som fortfarande kan med tanke på åldern att komma tillbaka till sommarkollot, för ”vi ska tillbringa sommarens bästa dagar i sommarkollot”.

Kristofer Kaunister ja Sandra Thulin
Ingrid Nyman, Hendrik Kask, Emili Soopalu
Hanna-Mia Pärss, Mattias Rahnel, Elisabeth Teearu
Personalen 2021
Ivar Algvere (kolloföreståndare 1995-2006), Sirle Sööt (kolloföreståndare 2014 – …)

SIRLE SÖÖT
ANGELICA SUISTE
Text på svenska AHO REBAS

Eelmine artikkelJohan Kõppu nimelise Eesti Kapitali toetusvoor on avatud!
Järgmine artikkelEstniska för nybörjare – E nagu EESTI