Norrmalmstorgil meenutati esmaspäevakoosolekuid

1314

På svenska: sammankomst på Norrmalmstorg vid Frihetens källa


Eesti, Läti ja Leedu taasiseseisvumisest möödub sellel aastal 30 aastat. Seda ajaloolist tähtpäeva tähistati 16. septembril ühise kõnekoosolekuga Stockholmis Norrmalmstorgil Vabaduse allika juures ja jazzkontserdiga Eesti Majas, Scala jazzklubis. 

Vaata videosalvestust SIIN
Vaata fotosid SIIN

Norrmalmstorgil võtsid kell 15-15.30 sõna esmaspäevakoosolekute üks initsiaatoritest Gunnar Hökmark, Stockholmi linnapea Cecilia Brinck, Eesti Noored Rootsis esimees Nora Sööt, Rootsi parlamendi spiiker Andreas Norlén, Läti parlamendi spiiker Ināra Mūrniece, Leedu parlamendi spiiker Viktorija Čmilytė-Nielsen ja Eesti parlamendi spiiker Jüri Ratas ning Riigikogu liige ja Stockholmi Eesti Kooli vilistlane Yoko Alender. Lõppsõna ütles Rootsi Eestlaste Liidu esimees Sirle Sööt. Muusikat tegi jazzgrupp Tree Stones Quartet.

Stockholmi Eesti Majas, Scala Jazzklubis andis jazzgrupp Tree Stones Quartet kaks kontserti kell 17.30 ja kell 22.00.  “Tree Stones Quartet” ehk Baltimaade kivid ühendab Eesti, Läti ja Leedu parimaid noori ja juba rahvusvahelist tähelepanu koguvaid jazzmuusikuid. Peedu Kass Eestist mängis kontrabassi, Kaspars Kurdeko Lätist trumme, Kestutis Vaiginis Leedust saksofoni ning Dmitrij Golovanov Leedust klaverit.

Kvartett mängis bändiliikmete originaalmuusikat, mille kõlapildis kohtuvad jazzmuusika traditsioon ja tänapäev. Särtsu lisab nende muusikale hardbopi ja latin-jazzi mõjutused. Kõik nad on kodumaa publikule tuttavad tegijad ja mitmetes teistes Euroopa bändides mängivad muusikud. Ansambel on jõudnud juba üles astuda Saksamaal, Poolas, Leedus, Lätis ja Eestis. Aastal 2013 salvestasid nad Riias oma esimese albumi “Baltic Sketches”, mis jõudis 2014. aasta märtsis publikuni. Valminud album on selge gruuvi, jõuliste meloodiate ja õhulise atmosfääriga jazzplaat, mille kaanekujundust kaunistab kargelt muinasjutuline foto põhjamaisest maastikust. 

Peakorraldaja: Rootsi Eestlaste Liit
Kaaskorraldajad: Eesti Suursaatkond Stockholmis, Läti Suursaatkond Stockholmis, Leedu Suursaatkond Stockholmis, Lätlaste Keskorganisatsioon Rootsis (ZLA), Rootsi-Läti Selts (SLF), Leedu keskorganisatsioon Rootsis (LBS), Rannarootslaste kultuuriühing (SOV).


Varasemad demonstratsioonid:
Norrmalmstorg 2018
Norrmalmstorg 2016 – 25 aastat taasiseseisvumisest suursaadik Merle Pajula kõne
Norrmalmstorg 2016
Norrmalmstorg 2011


Den 16 september kl 15 samlades folk på NORRMALMSTORG vid Frihetens källa till minne av de baltiska staternas frigörelse från Sovjetunionen för 30 år sedan.

Se video HÄR
Se bilder HÄR

Talare:
Gunnar Hökmark, en av initiativtagarna för måndagsmöten
Cecilia Brinck, Kommunfullmäktiges ordförande i Stockholm
Nora Sööt, ordförande för Sverigeesternas Ungdomsförbund
Andreas Norlén, Sveriges Riksdagens talman
Ināra Mūrniece, Lettiska Saeimas talman
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Litauiska Seimas talman
Jüri Ratas, Estniska Riigikogus talman
Yoko Alender, Estniska Riigikogus ledamot, f.d. elev från Estniska Skolan i Stockholm
Sirle Sööt, ordförande för Sverigeesternas Riksförbund

Musik: Tree Stones Quartet
Kestutis Vaiginis – saxophones, Lithuania
Dmitrij Golovanov – piano, Lithuania
Peedu Kass – double bass, Estonia
Kaspars Kurdeko – drums, Latvia

Evenemanget arrangerades av Sverigeesternas Riksförbund i samarbete med 
Estlands Ambassad i Stockholm, Lettlands Ambassad i Stockholm, Litauens Ambassad i Stockholm, Letternas Riksförbund i Sverige (ZLA), Svensk-Lettiska Föreningen (SLF), Litauiska Riksförbundet (LBS) och Estlandssvenskarnas kulturförening (SOV).

Eelmine artikkelEesti ja Rootsi alustavad tulevikukoostöö raporti koostamist
Järgmine artikkelUrmas Alenderi raamatu esitlusõhtu – külas käis Yoko Alender