EV Suursaadiku Merle Pajula kõne Norrmalmstorgil

3150
Foto: Arne Pajula

Head sõbrad,

On imetore näha nii ootamatult paljusid inimesi täna siia kogunenult Balti riikide iseseisvust tähistamas. Aitäh teile kõigile!

Möödunud laupäeval tähistati Eestis 25 aasta möödumist iseseisvuse taastamisest. Rõõmsad inimesed kogunesid väljakutele, lehvisid lipud ja kõlasid kõned. Tallinnas viibinutel oli võimalus osaleda minilaulupeol, mille pealkirjaks VABADUS ON TUNNE.

Koos meie, eestlastega, pidutsesid me naabrid lätlased ja leedulased. Oleme ajaloo- ja saatusekaaslased. Püüdlesime vabadusele kaua ja oskame seda väärikalt hinnata. Vabadust nautides ühendame jõud demokraatlikke väärtusi jagavate ühiskondadega.

Iseseisvus on üks vabaduse väärtuslikumaid vorme ja me ei tohi unustada, et selle hinda tuleb meil pidevalt tasuda. Peame ära kasutama ka oma kogemused, mälestused, ajaloost õpitu.

Loodan, et tuleme sellega toime. Jätsime seljataha aja, mil paljud pidasid vabaduse eest võitlemist mõttetuks jõu- ja ajakuluks. Õnneks leidus ka sel ajal häälekaid vabadusvõitlejaid kodus ning visasid toetajaid välismaal. Me sõbrad õnneks usaldasid ja uskusid meid. Nüüd on meie kord uskuda ja toetada neid, kes seisavad vabaduse ja demokraatia eest seal, kus võitlus alles käib.

Iseseisvuse taastamine seadis meid lugematute suurte ja väikeste valikute ette. Sõbrad, toetajad, partnerid me ümber püüdsid aidata, kuid valikute tegemine oli üksnes meie ülesanne. Valisime võimalikest suurima väljakutse – saada EL ja NATO – ühenduste, mis moodustavad demokraatliku Lääne selgroo, liikmeks.Soovisime oma iseseisvuse elemente investeerides panustada turvalisema, jõukama ja õiglasema Euroopa kujundamisse. 2004. aastal saavutasime liikmesuse ja sest ajast peale jagame vastutust liitlaste ning partneritega.

Kadunud president Meri armastas korrata, et 2004. aastast peale pole Eesti enam kunagi üksi. Ometi peame – vaatamata sellele, et me vabadust kindlustavad vastastikku viljakad suhted sõprade, liitlaste ja partneritega – valvsaks jääma. Maailmas puhkevaile kriisidele tuleb vastata ühiselt ja tõhusalt. Euroopas maad võtvad pinged vajavad pika perspektiiviga tasakaalukaid lahendusi. Probleemide lahendamine eeldab, et seame prioriteediks üksmeele. Tuleme sellega toime, kui ei unusta, et iseseisvuse elementide panustamine ühisesse eesmärki põlistab meie kõigi vabadust.

Tänan teid kõiki!

Elagu Eesti, Läti ja Leedu!

27.08.2016 Stockholmis Norrmalmstorgil Eesti, Läti ja Leedu 25.a. taasiseseisvumispäeva tähistamisel.

 

 

Eelmine artikkelTaasiseseisvusele ja vabale Läänemerele pühendatud meeleavaldus
Järgmine artikkelMuinastulede öö Djurgårdenil Vabaduse värava juures