Vi ses på Norrmalmstorg!

1635
Vabaduse allikas Foto: Sirle Sööt

30 aastat Eesti, Läti, Leedu taasiseseisvumisest

Balti riikide taasiseseisvumisest möödub sellel aastal 30 aastat. Seda ajaloolist tähtpäeva tähistame ühise demonstratsiooniga Norrmalmstorgil ja dzässkontserdiga Stockholmi Eesti Majas, Scala jazzklubis. 

Norrmalmstorgil saavad sõna esmaspäevakoosolekute üks initsiaatoritest Gunnar Hökmark, Stockholmi linnapea Cecilia Brinck ja Eesti Noored Rootsis esimees Nora Sööt. Kohtumisel osalevad Rootsi, Eesti, Läti ja Leedu parlamentide spiikrid. Muusikat teeb dzässgrupp Tree Stones Quartet. Võta Eesti/Läti/Leedu/Rootsi lipp kaasa ja tule Norrmalmstorgile!

Scala Jazzklubis astub üles dzässgrupp “Tree Stones Quartet”, mis ühendab Eesti, Läti ja Leedu parimaid noori ja juba rahvusvahelist tähelepanu koguvaid jazzmuusikuid. Kvartett mängib bändiliikmete originaalmuusikat, mille kõlapildis kohtuvad jazzmuusika traditsioon ja tänapäev. Särtsu lisab nende muusikale hardbopi ja latin-jazzi mõjutused. Piletid saadaval kahele kontserdile kell 17.30 ja 22.00 eelmüügis. Telli pilet es.an1721354564retse1721354564egire1721354564vs@of1721354564ni1721354564 või tel. 072 519 04 80. Uksed avatakse tund enne kontserdi algust. 

“Tree Stones Quartet” (Baltimaade kivid):
– bass Peedu Kass (Eesti)
– trummid Kaspars Kurdeko (Läti)
– saksofon Kestutis Vaiginis (Leedu)
– klaver Dmitrij Golovanov (Leedu).

Kõik nad on kodumaa publikule tuttavad tegijad ja mitmetes teistes Euroopa bändides mängivad muusikud. Ansambel on jõudnud juba üles astuda Saksamaal, Poolas, Leedus, Lätis ja Eestis. Aastal 2013 salvestasid nad Riias oma esimese albumi “Baltic Sketches”, mis jõudis 2014. aasta märtsis publikuni. Valminud album on selge gruuvi, jõuliste meloodiate ja õhulise atmosfääriga jazzplaat, mille kaanekujundust kaunistab kargelt muinasjutuline foto põhjamaisest maastikust. Ansambel on andnud üle 30 kontserdi ja jõudnud esineda Saksamaal, Tšehhis, Poolas, Leedus ja Eestis.

Peakorraldaja: Rootsi Eestlaste Liit
Kaaskorraldajad: Eesti Suursaatkond Stockholmis, Läti Suursaatkond Stockholmis, Leedu Suursaatkond Stockholmis, Lätlaste Keskorganisatsioon Rootsis (ZLA), Rootsi-Läti Selts (SLF), Leedu keskorganisatsioon Rootsis (LBS), Rannarootslaste kultuuriühing (SOV).


Varasemad demonstratsioonid:
Norrmalmstorg 2018
Norrmalmstorg 2016 – 25 aastat taasiseseisvumisest suursaadik Merle Pajula kõne
Norrmalmstorg 2016
Norrmalmstorg 2011


Vi ses på NORRMALMSTORG vid Frihetens källa den 16 september kl 15 till minne av de baltiska staternas frigörelse från Sovjetunionen för 30 år sedan.

Talare:
Gunnar Hökmark, en av initiativtagarna för måndagsmöten,
Cecilia Brinck, Kommunfullmäktiges ordförande i Stockholm,
Nora Sööt, ordförande för Sverigeesternas Ungdomsförbund.

Talmännen från Estland, Lettland, Litauen och Sverige deltar.

– Andreas Norlén, Sveriges Riksdagens talman
– Ināra Mūrniece, Lettiska Saeimas talman
– Vytautas Mitalas, Litauiska Seimas vice talman
– Jüri Ratas, Estniska Riigikogus talman

Musik: Tree Stones Quartet (ET, LV, LT).
– Kestutis Vaiginis – saxophones, Lithuania
– Dmitrij Golovanov – piano, Lithuania
– Peedu Kass – double bass, Estonia
– Kaspars Kurdeko – drums, Latvia

Ta med en estnisk / lettisk / litauisk / svensk flagga!

Evenemanget arrangeras av Sverigeesternas Riksförbund i samarbete med Letternas Riksförbund i Sverige (ZLA), Svensk-Lettiska Föreningen (SLF), Litauiska Riksförbundet (LBS), Estlandssvenskarnas kulturförening (SOV), Estlands Ambassad i Stockholm, Lettlands Ambassad i Stockholm, Litauens Ambassad i Stockholm.

Eelmine artikkelTulemas on ülerootsiline foorum mitmekeelsetele peredele
Järgmine artikkelKati Lindström 2020 aasta Antarktika ekspeditsioonist