Eesti Teaduslik Selts Rootsis kutsub ettekandeõhtutele

838

Eesti Teaduslik Selts Rootsis on 1945. aastal asutatud eesti teadlaste ja haritlaste koostöövõrgustik Rootsis. Seltsi põhieesmärgiks on tutvustada eesti teadlaste tegemisi ja uuemaid saavutusi. ETSRi ülesandeks on edendada teadmisi ja laiendada tunnetust kõigi teaduste aladel, eeskätt Eesti maa ja rahva kui ka Eesti-Rootsi suhete ja ühisprobleemide uurimisel.

Neljapäeval, 9. septembril toimus sügishooaja esimene hübriidvormis ettekandeõhtu, kus Dr Kati Lindström rääkis oma Antarktika ekspeditsioonist. Tema ettekanne kandis pealkirja Kultuuripärand ‘viimasel puutumatu keskkonnaga’ mandril – kellele ja milleks? 2020. aasta Antarktika ekspeditsiooni pilgu läbi.’’

Dr Kati Lindström Eesti Teadusliku Seltsi Rootsis ettekandeõhtul Stockholmi Eesti Majas 09.09.2021. Foto: Sirle Sööt

Järgmised ettekandeõhtud:

Mats Burström Foto: erakogu

7. oktoobril kell 18.00 prof Mats Burström “Minnesgömmor”
Stockholmi ülikooli arheoloogia professor Mats Burström räägib Eestis teise maailmasõja ajal suure põgenemise ajal maasse kaevatud perekondlikest varandustest. Inimesed lootsid peagi naaseda Eestisse ja need üles kaevata, kuid nii ei läinud. Jutustused peidetud ja mõnikord ülesleitud varandustest näitab kuidas maailmapoliitika sündmused mõjutasid perede saatust mitmeid põlvkondi. Prof Mats Burström on ka kultuuriajakirjanik ning töötanud teadurina Rootsi Muinsuskaitseametis. Loeng toimub rootsi keeles. 

Mats Burström är professor i arkeologi vid Stockholms universitet. Han är även verksam som kulturskribent och har tidigare varit forskningsledare vid Riksantikvarieämbetet. Föreläsningen Minnesgömmor handlar om föremål som grävdes ner av människor på flykt från Estland under andra världskriget. De hoppades snart kunna återvända och hämta upp sina ägodelar, men så blev det inte. Berättelserna om de gömda och ibland återfunna ”skatterna” visar hur världspolitiska skeenden har format enskilda familjers livsöden i flera generationer.

Utsnitt av en ”skattkarta” som visar platsen för en gömd tunna fylld med föremål. Foto: Enn Nõu.

11/11 18.00 Helena Faust “Dr. Karl Schlossmann 1885-1969″

Dr. Karl Schlossmann Foto: Wikimedia

Dr Schlossmann Eesti mikrobioloogiateaduse rajaja, Tartu ülikooli bakterioloogia-professor, hilisem arstiteaduskonna dekaan ning 1938. aastal asutatud Eesti Teaduste Akadeemia esimene president. Nagu paljud akadeemikud, emigreerus ka tema Rootsi 1944 aastal.

 

1/12 18.00 Eestikeelse ülikooli 102. aastapäeva aktus.
Külla tuleb Tartu Ülikooli ja Karolinska Instituudi reproduktiivmeditsiini professor prof. Andres Salumets ja peab viljakusravi teemalise ettekande.

Prof. Andres Salumets Foto: Wikimedia

Kõik teadushuvilised on oodatud seltsi liikmeteks! Liikmemaksu 250 kr saab kanda seltsi PlusGiro kontole nr 254753-7. Liikmemaksudest majandame seltsi tegevust ning anname välja iga 4-5 aasta järel ETSR aastaraamatut. 

Piret Villo
ETSR esimees
moc.l1718687302iamg@1718687302stles1718687302kilsu1718687302daet1718687302

Eelmine artikkelVäljasõit eesti kunstinäituse “Naised” pidulikule lõpetamisele Torshällas
Järgmine artikkelEesti muusikud Stockholmi jazzfestivalil