Purjeregatt mööda NordStream gaasijuhet

1915

Segeltävling längs Nord Stream gasledningen


Laupäev, 30. juuni Stockholmis. Skeppsholmeni saare kai ääres on ankrus 248 jahti. Eric Ericsonhalleni juurde viiva trepi ette on ehitatud uhke lava, kai äärde paviljonid, butiigid, välirestoranid. Siit algab 1. juulil ÅF Offshore Race 2018 Stockholm – Gotland – Sandhamn ehk #Gotlandrunt ja ka Nord Stream Race jätkab siit võistlust Helsingisse.

#Gotlandsrunt start Skeppsholmilt Foto: Sirle Sööt
Foto: Taave Sööt Vahermägi

Meie pilku köidab Nord Streami suur restoranitelk. Inimesi kutsutakse sisse. Ühel pool on avalik restoran, teisel pool Nord Stream purjeregati meeskondade ala. Uhke ja võimas, sponsoreeritud Gazprom rahadega. Seisame keset melu täiesti juhuslikult #StopNordStream2 särgid seljas ja hakkame Googeldame kuhu me siis oma tavalisel õhtujooksul õieti sattunud oleme.

Nord Stream Race on Läänemere pikim avamere regatt, mida on korraldanud Sankt Peterburgi Jahtklubi Gazpromi toetusel alates 2012 aastast. Regatt kulgeb Läänemeres mööda Nord Streami gaasitoru trassi. Sellel aastal algas regatt 24. juunil Saksamaalt Kiilist ning lõpeb 6. juulil Sankt Peterburis. Vahepeatused 25. – 27. juunil Kopenhaagenis, 29. juuni – 1. juuli Stockholmis, 2. – 4. juuli Helsingis. Regati motoks on “Läänemeremaade ühendamine läbi spordi”. Võistelda saavad vaid Saksamaa, Taani, Rootsi, Soome ja Venemaa parimad meeskonnad. Võisteldakse ühesugustel ClubSwan50 purjekatel.

Nord Stream Race meeskonnad:

  • Team Sweden (Stockholm) Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS). Kipper: Christian Harding, Johan Rockström
  • Team Russia (Ekaterinburg) Lord of the Sail – Asia. Kipper: Sergey Musikhin, Maksim Taranov
  • Team Germany (Hamburg) Norddeutscher Regatta Verein. Kipper: Hendrik Brandis, Sven-Erik Horsch
  • Team Denmark (Frederikshavn) Frederikshavn Sejlklub. Kipper: Kris Houmann
  • Team Finland (Åland Islands) Åländska Segelsällskapet. Kipper: Henrik Lundberg, Staffan Lindberg

Läänemeremaade ühendamine läbi spordi kõlab ju üllalt. Et seda purjeregatti korraldab Nord Stream Gazpromi rahadega, annab sellele ettevõtmisele poliitilise mõruda maitse. Korraldajad ütlevad seda ka ise, et see pole niisama purjeregatt, vaid vahepeatustel toimuvad tähtsad kohtumised ärieliidi ja fännidega.

Et päevapoliitika üheks kuumaks teemaks on Nord Stream 2 gaasijuhtme paigaldamine Läänemerre ja sellele on suur vastuseis nii säästva ja ausa EL energiapoliitika pooldajate, keskkonnaaktivistide kui ka julgeolekuekspertide poolt, siis seda enam tundub Nord Stream purjeregatt üks vene rahva rahade eest korraldatud poliitiline propagandaüritus. Stockholmi vahepeatuse ajastamine ÅF Offshore Race 2018 stardiga on suurepärane
PR-trikk saavutamaks võimalikku suurimat tähelepanu.

Lisaks häirib Nord Stream regati juures küsimus, miks puuduvad meeskonnad Poolast, Eestist, Lätist ja Leedust kui eesmärgiks on Läänemeremaade ühendamine läbi spordi. Kas see on teadlik markeerimine, et suurte äridiilide ja poliitika tegemine käibki ilma Poola ja kolme Balti riigita?

Skeppsholmeni kai äärest leidsime 248 jahi hulgast ka neli Eesti jahti, kes osalevad regatil #Gotlandrunt” ehk ümber Gotlandi.  

Eesti meeskondadele saate kaasa elada ÅF Offshore Race 2018 veebilehel – http://race.ksss.se/sv/Folj-Racet/Skargardsstrackan/

Võistlusjaht EST 999 “Furiosa” Skeppsholmenil 30. juunil 2018. Foto: Sirle Sööt

Nord Stream Race 2018
ÅF Offshore Race 2018

Sirle Sööt
Rootsi Eestlaste Liidu esimees
es.an1716318675retse1716318675egire1716318675vs@to1716318675os.el1716318675ris1716318675


Lördagen, den 30 juni i Stockholm. Vid kajen vid Skeppsholmen ligger 248 segelbåtar förtöjda, tätt sida vid sida. Vid trappan upp till Eric Ericssonhallen har man byggt en fin scen samt paviljonger, utomhusrestauranger och butiker. Härifrån börjar den första juli ÅF Offshore Race 2018 Stockholm – Gotland – Sandhamn eller #Gotlandrunt. Även Nord Stream Race fortsätter sin tävling mot Helsingfors.

Blicken fångas av Nord Streams stora restaurangtält. Den ena hälften är en öppen restaurang, den andra delen är avsedd för Nord Streams tävlingsbesättningar. Stor och fin, sponsrad av Gazprom. Vi står mitt i uppståndelsen med våra #StopNordStream2 tröjor som vi bara råkat ta på oss när vi gav oss ut på vår vanliga kvällsrunda. Nu får vi googla var är det vi har hamnat.

#Gotlandsrunt start på Skeppsholmen Foto: Sirle Sööt

Det visar sig att Nord Stream Race är Östersjöns längsta offshore tävling som sedan 2012 ordnas av St Petersburgs Segelklubb och sponsras av Gazprom. Tävlingen följer sträckningen av gasledningen i Östersjön. Årets tävling började den 24 juni i Kiel i Tyskland och slutar den 6 juli i St Petersburg. Mellanstopp hölls i Köpenhamn den 25 – 27 juni och i Stockholm den 29 juni – 1 juli. Ytterligare ett stopp kommer att hållas i Helsingfors den 2 – 4 juli. Föresatsen för Nord Stream Race är att “Förena Östersjöländerna genom idrott”. I tävlingen de bästa besättningnarna från Tyskland, Danmark, Sverige, Finland och Ryssland att delta. Alla seglar med likadana ClubSwan50 båtar.

Nord Stream Race besättningar:

  • Team Sweden (Stockholm) Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS). Skeppare: Christian Harding, Johan Rockström
  • Team Russia (Ekaterinburg) Lord of the Sail – Asia. Skeppare: Sergey Musikhin, Maksim Taranov
  • Team Germany (Hamburg) Norddeutscher Regatta Verein.Skeppare: Hendrik Brandis, Sven-Erik Horsch
  • Team Denmark (Frederikshavn) Frederikshavn Sejlklub.Skeppare: Kris Houmann
  • Team Finland (Åland Islands) Åländska Segelsällskapet. Skeppare: Henrik Lundberg, Staffan Lindberg

Att förena Östersjöländer genom idrott är naturligtvis behjärtansvärt. Att tävlingen ordnas av Nord Stream med pengar från Gazprom ger dock en bitter eftersmak. Även enligt tävlingsledningen själva är det ingen vanlig seglartävling utan att man vid varje stopp ordnar viktiga möten med affärseliten och fans.

Eftersom motståndet mot Nord Stream 2 gasledningen i Östersjön är stort bland de som kämpar för en hållbar europeisk energipolitik, miljösituationen i Östersjön samt bland säkerhetspolitiska experter känns hela segeltävlingen som ett propagandajippo ordnat av Nord Stream för ryska folkets pengar. Att tajma in stoppet i Stockholm med starten av ÅF Offshore Race 2018 / Gotland runt är naturligtvis ett genomtänkt PR-trick för att maximera uppmärksamheten kring gasledningens varumärke. 

Hela snacket om förenandet av Östersjöländer genom idrott klingar naturligtvis ihåligt när man av uppenbara skäl inte har kunnat få med båtar eller besättningar från Polen, Estland, Lettland och Litauen. Vill man på det sättet markera att de viktiga frågorna i Norden avhandlas utan dessa länders närvaro?

När vi sedan vandrade runt vid de provisoriska kajerna vid Skeppsholmen hittade vi bland de 248 båtar som deltar i #Gotlandrunt” även fyra estniska besättningar.

De estniska båtarna kan följas på ÅF Offshore Race 2018 hemsida – http://race.ksss.se/sv/Folj-Racet/Skargardsstrackan/

Sirle Sööt
Ordförande för Sverigeesternas Riksförbund
es.an1716318675retse1716318675egire1716318675vs@to1716318675os.el1716318675ris1716318675

Eelmine artikkelSommarkurs i estniska i Tartu 2018: anmälan senast den 21 juni!
Järgmine artikkelPurjetades Stockholmist Narva