Europeiska politikanalytiker diskuterade säkerheten kring Östersjön i Estniska Huset i Stockholm

1943

På agendan för dagen fanns säkerhetspolitiska teman, migrations- och energifrågor som berör de baltiska och nordiska länderna.

Därutöver diskuterades arktisk säkerhetspolitik, de populistiska partiernas tillväxt i Europa och frågor berörande  flyktingkrisen i Europa. Värd för den internationella konferensen som pågår i tre dagar är Konrad Adenauers Stiftelse. Deltagarna är unga utrikespolitiska experter och forskare från Tyskland samt de baltiska och nordiska länderna.                                                                                                         

På torsdagen 26 maj hade man samlats i Estniska Husets stora sal på Wallingatan i Stockholm. Under lunchdiskussionen presenterade Sverigeesternas förbund (SEF) sin verksamhet i allmänhet och sin senast genomförda aktion, att försöka stoppa Nord Stream 2 (den andra gasledningen som levererar rysk gas till Tyskland) i synnerhet.

Presentationen gjordes av Evelin Tamm som är ordförande i SEFs utskott för politiska frågor och internationellt samarbete. Hon svarade på frågor tillsammans med SEFs ordförande Sirle Sööt och talmannen i SEFs Representantskap Leelo Pukk.

“Den 23 april hade SEF sin 111. konferens och då antogs en resolution som uttryckte oro över den tystnad som uppstått berörande Östersjöregionens säkerhetsfrågor. SEF uppmanar i resolutionen Sverige att lyfta dessa frågor. Jag är glad att konstatera, att vi inte längre är en ensam röst i mörkret,” säger Evelin Tamm.

Den 5 februari skickade SEF ett offentligt brev till svenska regeringen, där SEF riktade uppmärksamhet på följande: Det finns säkerhetspolitiska faror med att Nordstream utökar sitt engagemang i Slite på Gotland med att hyra mer mark och utöka sin närvaro. Det är lokalt tecknade hyresavtal. SEF anser i brevet att Sverige måste utöka sin militära bevakning av området. 

Utrikesminister Margot Wallström besvarade brevet, och anförde att svenska kommuner har lokal beslutanderätt angående hyresavtalen. Den svenska regeringen budgeterar 10,2 miljarder kronor mellan 2016-2020 som höjning av försvarsanslagen.

Enligt Anke Schmidt-Felzmann från Utrikespolitiska Institutet verkar SEF vara den enda organisationen som har fått någon form av substantiell respons från den svenska regeringen i frågan. ”Det är bra att sverigeesterna reagerar och viktigt för att hålla diskussionen kring Nord Stream 2 levande och få in det som en fråga även under politikerveckan i Almedalen”, säger Anke Schmidt-Felzmann.

SEF är en paraplyorganisation för 25 estniska organisationer verksamma i Sverige och fungerar som bro mellan ester i Estland och Sverige men även mellan ester i Sverige och ester världen över.

PROGRAM Conference of the Working Group of Young Foreign Policy Experts in Stockholm

www.sverigeesterna.se
Sirle Sööt SEFs ordf. 072-5190480, moc.l1718692527iamg@1718692527toos.1718692527elris1718692527
Evelin Tamm ordf. för SEFs utskott för politiska frågor och internationellt samarbete, moc.l1718692527iamg@1718692527nilev1718692527emmat1718692527

Eelmine artikkelDraamastuudio sõidab “Lumekuninganna” etendusega Göteborgi
Järgmine artikkel10-15.a. välismaal elavaid noori oodatakse Eesti pärimuskultuuri laagrisse LÕIMELEER