Eesti koorilaulu lõhestatusest nõukogude aastail

2310

Käesolev lugu peaks algama ja lõppema kahe üldtuntud fotoga. Lähtume 1938. aasta Tallinna laulupeo dirigentide rõõmsast kogupildist, kus üldjuhi Juhan Aaviku kõrval avastame Tuudur Vettiku, Alfred Karindi, Riho Pätsu, Verner Nerepi ja noore, veel tumedalokilise Gustav Ernesaksa.

Lõpufotol näeksime aga kaarvankris kaht juba vanemat lõbusat meest pidulikus laulupeovalges rüüs. Kohe tunneme ära Gustav Ernesaksa ja tema kõrval torontolase Roman Toi. Pilt tehti 1990. aasta laulupeol Tallinnas. Nii algabki käesolev teema enne viimast maailmasõda ja lõpeb Eesti taasiseseisvumise ajal. Nende fotode põhjal küsime: kuidas lõhestati pärast Teist maailmasõda eesti koorilaul üle maade ja merede?

Loe Henn Rebase põhjalikku artiklit, mis on edasiarendus 14. septembril 2015 Tallinna Ülikoolis rahvusvahelisel konverentsil “Eesti kultuuri suurpeod maailmapärandis” peetud ettekandest.

Foto: Shutterstock

 

Eelmine artikkelSaada meile oma lugu “Kuidas oli tulla Rootsi?”
Järgmine artikkelVälismaal maetud eestlaste ümbermatmisest kodumaa mulda