Li Bennich Björkman presenterade sin nya bok “Bakom och bortom järnridån”

531

Fredagen, den 21 april presenterade Li Bennich-Björkman sin nya bok “Bakom & bortom järnridån: de sovjetiska åren och frigörelsen i Baltikum och Ukraina” i Estniska Huset i Stockholm, Wallingatan 34. Samtalet leddes av Evelin Tamm, vice-ordförande för Sverigeesternas Riksförbund.  

“Bakom och bortom järnridån: de sovjetiska åren och frigörelsen i Baltikum och Ukraina” (2023, Apell Förlag)

»I slutet av 1990-talet reste jag som en skottspole till Estland. Det hade bara gått några år sedan landet åter blev självständigt och det sovjetiska dröjde sig kvar. Doften av stekt mat blandades med cigarettrök på restauranger och barer, ofta belägna i källare som skydd mot det bistra klimatet.« 

Så lyder inledningen till Bakom och bortom järnridån, där Li Bennich-Björkman granskar maktens och motståndets strukturer och berättar om hur relationerna mellan centralstaten i Moskva, de lokala kommunistpartierna och den lokala intelligentian påverkade Baltikums och Ukrainas vägar till demokrati.

Läs mer om boken HÄR

Li Bennich-Björkman är skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet.

Läs mer om Li Bennich-Björkman HÄR

Evenemanget inleddes med vernissage Marie Under 140

Eelmine artikkelSuvekodu 2023
Järgmine artikkelIntensivkurser i estniska vid Tartu universitet sommaren 2023