Evi Lepik Göteborgist sai Aino Järvesoo auhinna

830
Evi Lepik, Hando Runnel, Merike Barborak Foto: Maris Treufeldt

Reedel, 18. novembril anti Eesti Kirjanike Liidu Tartu majas üle Aino Järvesoo nimelised auhinnad. Eesti kultuuri ja keele hoidja välismaal auhinna pälvisid Evi Lepik Göteborgist ja Merike Barborak New Yorgist. Elutöö auhinna pälvis kirjanik Hando Runnel.

VAATA ÜLEKANNET

Auhind on mõeldud rahvastiku arendajatele ja eestluse hoidjatele ning see anti välja sellel aastal kahes kategoorias:

  • Elutöö auhind – inimesele, kes on oma elutööga panustanud Eesti rahva kestmisse ja arengusse;
  • Eesti kultuuri ja keele hoidja välismaal – inimesele, kes on silmapaistavalt panustanud eestluse kestmisesse ja arengusse välismaal.

Professor Aino Järvesoo (1910-2003) juhtis pühendunult ühiskonna ja poliitikute tähelepanu rahvastikuteemadele, pidades neid Eesti ühiskonna ja kultuuri kestliku arengu eelduseks. Aino Järvesoo lähtus oma tegevuses kahest suurest mõttest – suurendada laste sündimust ning väärtustada haridust. Nendest põhimõtetest lähtume rahvastikupoliitika kujundamisel tänagi.

Sõnavõttudega esinesid sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo, Pere Sihtkapitali nõukogu liige ja Eesti naisliidu esinaine Monika Haukanõmm ning Pere Sihtkapitali nõukogu esimees Katrin Kiisk. Üritust juhtis ja muusikat tegi Jarek Kasar.

2020. aastal algatatud Järvesoo nimelise auhinnaga tunnustatakse tähelepanuväärseid inimesi kolmandat korda. Varem on auhinna elutöö eest saanud Rein Taagepera ja Jaak Uibu, meediategevuse valdkonnas Ene-Margit Tiit ja Lea Danilson-Järg ning välismaal eestluse hoidmise eest Jüri Trei, Mai Raud-Pähn ja Olev Träss.

Auhinnafondi suurus on 25 000 eurot.

Auhinnad antakse välja Pere Sihtkapitali ja sotsiaalministeeriumi koostöös. Pere Sihtkapital on 2019. aastast tegutsev rahvastikupoliitika valdkonna mõttekoda, mille eesmärk on aidata kindlustada Eesti rahvastiku ja rahvusriigi kestlikkus. Eesmärk tugineb põhiseadusele, mille kohaselt peab riik tagama eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilimise läbi aegade.

Eelmine artikkelVirtuaalfoorum eestlastele üle maailma
Järgmine artikkelAastalõputervitus