Li Bennich Björkman presenterar sin nya bok “Bakom och bortom järnridån”

271

Fredagen, den 21 april kl 18 presenterar Li Bennich-Björkman sin nya bok “Bakom & bortom järnridån: de sovjetiska åren och frigörelsen i Baltikum och Ukraina” i Estniska Huset i Stockholm, Wallingatan 34. Samtalet leds av Evelin Tamm, vice-ordförande för Sverigeesternas Riksförbund. Böcker kan köpas med rabatterat pris. 

“Bakom och bortom järnridån: de sovjetiska åren och frigörelsen i Baltikum och Ukraina” (2023, Apell Förlag)

»I slutet av 1990-talet reste jag som en skottspole till Estland. Det hade bara gått några år sedan landet åter blev självständigt och det sovjetiska dröjde sig kvar. Doften av stekt mat blandades med cigarettrök på restauranger och barer, ofta belägna i källare som skydd mot det bistra klimatet.« 

Så lyder inledningen till Bakom och bortom järnridån, där Li Bennich-Björkman granskar maktens och motståndets strukturer och berättar om hur relationerna mellan centralstaten i Moskva, de lokala kommunistpartierna och den lokala intelligentian påverkade Baltikums och Ukrainas vägar till demokrati.

Läs mer om boken HÄR

Li Bennich-Björkman är skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet.

Läs mer om Li Bennich-Björkman HÄR

Evenemanget inleds med vernissage Marie Under 140 kl 17.30. Dörrar öppnas kl 17. 

Eelmine artikkelRootsieestlaste ühingute esindajad kohtusid organisatsioonide kongressil
Järgmine artikkelStockholmi Eesti Majas avatakse kakskeelne rändnäitus tutvustamaks Marie Underi 140. juubeli puhul tema elu ja loomingut rootsi kirjandushuvilisele publikule