Sverigeesternas Ungdomsförbunds sommardagar med en folkhögskolekurs på ELA:s barnkoloni

647
Foto Reijo Roos

Den 12–15 augusti höll Sverigeesternas Ungdomsförbund (ENR) sina sommardagar på västkusten på ELA:s barnkoloni i Kärr-Sämstad. Vid detta sommarevenemang hölls också en folkhögskolekurs i ämnet “30 år sedan Republiken Estlands återvunna självständighet”.

Arton ungdomar i åldern 15–20 från ENR deltog under sommardagarna. Två av dem kom från Estland. Tolv ungdomar kom direkt från barn- och ungdomslägret i Metsakodu, där de hade arbetat som ledare i 12 dagar eller var kollobarn för sista gången. Nästan alla unga var på ELA:s barnkoloni, som ligger 500 km från Stockholm och 120 km från Göteborg, för första gången.

Sommardagarna gav ungdomarna möjlighet att tillbringa fyra sommardagar tillsammans, lära känna varandra bättre och förbättra sina kunskaper om senare estnisk historia och kultur. Tillsammans målade de, idrottade, badade bastu och upptäckte västkusten. En utfärd gick till vackra Smögen. Handledare och föreläsare var professor emeritus Hain Rebas, Aho Rebas och Sirle Sööt. I köket arbetade Taave Sööt Vahermägi och Tiina Rebas och ungdomarna själva.

Traditionen med att organisera en folkhögskola går tillbaka till 1958. Fram till 1971 hölls den varje sommar i tre veckor under ledning av minister Heinrich Laretei och Sverigeesternas Representation, föregångaren till Sverigeesternas Riksförbund (REL), på Gimo slott nära Uppsala. Folkhögskolan hölls också på Metsakodu 1988–1991, då med deltagande ungdomar från Estland.

ENR bildades 2019 före den globala estniska kulturfestivalen ESTO 2019 i Helsingfors, Tartu och Tallinn. Efter att Estland återfick sin självständighet försvann det nationella ungdomsarbetet i Sverige och behövde en omstart.

”På tre år har vi fått fart på ungdomsorganisationen i Stockholm. Ett nationellt ungdomsnätverk behöver just den formen av ungdomsmöten som detta. Under rundabordsdiskussionen var alla deltagare överens om att traditionen med folkhögskolan ska föras vidare av ENR och att man även skall bjuda in deltagare från andra länder”, säger Nora Sööt, ordförande för ENR.

Från sommardagarna reste några unga direkt till tävlingar med sitt estniska ungdomslag i Stockholm. Fotbollslaget ENR FC bildades under våren i år. “Det här är ett bra tillfälle att idrotta och tala estniska med sina estniska vänner”, säger Kliment Jürisson, ledare för ENR FC.

Svensk-estniska ungdomar har goda möjligheter att organisera träffar i friluftsområden som tillhör deras folkgrupp. ELA i Kärr-Sämstad och Koitjärve nära Göteborg rymmer 30–40 personer, Metsakodu 70–80, Veskijärve nära Stockholm nästan 30 personer. “Det är mycket viktigt för våra anläggningars framtid att våra unga använder dem”, säger Aho Rebas, styrelseordförande för barnkoloniföreningen ELA.

Man planerar att anordna nästa folkhögskola i juni nästa år, troligen på ELA-kolonin.

SIRLE SÖÖT
Text på svenska AHO REBAS

Fotogalleriet: https://flic.kr/s/aHsmWpRvAd

 

Eelmine artikkelEstniska för nybörjare – E nagu EESTI
Järgmine artikkelPresident Alar Karis käis Rootsis visiidil