VÄE päeval ehk Välis-Eesti päeval on rahvuskaaslaste kogukonnad videopildis

815
Jaan Perten ja Peeter Perten. Foto: Harald Perten.

Laupäeval, 28. novembril kell 17.00-19.00 (rootsi aeg) tähistatakse virtuaalse otseülekandena VÄE päeva ehk Välis-Eesti päeva Okupatsioonide ja vabaduse muuseumist Vabamu. Välis-Eesti päeva tähistatakse liikuva pühana novembrikuu viimasel laupäeval. 

VÄE päeva tähistamisest saab osa võtta Zoomi keskkonnas. Link on kättesaadav Vabamu kodulehel ning VÄE päeva ürituse lehel Facebookis. Üritust korraldab rahvastikuminister koostöös Vabamu ja Ülemaailmse Eesti Noortevõrgustikuga.

Selle aastase ürituse fookuses on rahvuskaaslaste kogukonnad videopildis, kus on võimalus näha filmilindile talletatud kaadreid Välis-Eesti kogukonna kokkusaamistest, sünnipäevadest, pulmadest või muudest tähtsatest sündmustest, mis ilmestaksid, kuidas on hoitud Välis-Eesti ringkondades Eesti traditsioone ja kultuuri. VÄE päeval toimuvad lisaks otselülitused rahvuskaaslaste kogukondadesse ning virtuaalne kontsert, mis kulmineerub ühislaulmisega.

Rahvastikuminister Riina Solmani sõnul on rahvuskaaslaste kogukondades eestluse hoidmine, arendamine ja võimestamine meie endi kätes. „Selleks, et meie kultuur püsiks elus erinevates maailma piirkondades, kus eestlased elavad, peame ennekõike ise sealseid kultuuri hoidjaid tunnustama ja märkama. Siinkohal on väga oluline ühiste traditsioonide kujundamine vahemaast hoolimata. Teeb rõõmu, et juba on rahvuskaaslaste kogukondadest üle maailma tulnud sõnumid, et VÄE päeva tähistamise saatel plaanitakse üht mõnusat koosolemist perekonna või väikse sõpruskonnaga,“ ütles rahvastikuminister.

Vabamu tegevjuht Keiu Telve: „Praegusel ajal, kui paljud meist pole saanud pikalt külastada oma välisriikides elavaid lähedasi, on eriti oluline hoida ühendust teiste kanalite kaudu. Oleme Vabamut näinud üle kogu maailma Eesti juurte ja huviga inimeste kokkutulemiskohana. Väga hea meel, et sellele ebatavalisel ajal saame kutsuda inimesi virtuaalsilla kaudu muuseumisse, et tähistada üheskoos eestlaste võrgustikku laia haaret ja kokkuhoidmist.“

Kava
18.00 Virtuaalne kogunemine, lülitused Välis-Eesti kogukondadesse, õhtujuht Martin Tulit

Tervitussõnad rahvastikuminister Riina Solmanilt, Vabamu tegevdirektor Keiu Telvelt ja Ülemaailmse Eesti Noortevõrgustiku esindajatelt 

18.20 Otselülitused kogukondadesse koos videomeenutustega
– Esimesena läheb kaamerapilt Rootsi, Stockholmi Eesti Majja, kus asub rootsieestlaste kultuurarhiiv. Rootsi Eestlaste Liidu esimees Sirle Sööt ja Eesti Noored Rootsis esindaja Ülemaailmses Eesti Noortevõrgustikus Nora Sööt räägivad põlvkondadevahelisest koostööst kultuuripärandi hoidmisel ja koostööst Eesti Filmiarhiiviga.

19.15 Kontsert: Duo Ruut ja ühislaulmine

19.45 Lõppsõnad

Eelmine artikkelProf Aino Järvesoo auhinnad Eesti rahva edasikestmise ja eestluse hoidjatele
Järgmine artikkelDe små båtarna och den stora flykten