Huvikool õpetab eesti keelt läbi mängu

1670

Huvikooli pühapäevadel on Stockholmi Eesti Majas värskete kaneelisaiade lõhn. Eesti Lasteaia köögis küpsetatud saiad on pehmed ja õhulised, huvikooli perede lemmikud. Nii nagu valmivad köögis kaneelisaiad ühe Huvikooli pereisa poolt, niisamuti viiakse läbi ka õppetegevus õhinapõhiselt lapsevanemate endi poolt ja kaasates noori. Stockholmi Eesti Huvikoolis õpitakse eesti keelt läbi laulu, käelise tegevuse, teatri- ja jalgpallimängu. Huvikool annab võimaluse kohtuda teiste peredega, kes soovivad oma lastele anda edasi eesti keelt ja kultuuri. 

Stockholmi Eesti Maja asub kesklinnas, keskraudteejaamast 5 min jalutuskäigu kaugusel. Terve Wallingatan 32-34 kreemikas maja ongi Eesti Maja. Lapsevankrid saab jätta Wallingatan 32 trepikotta ja seejärel tuleb sellel hooajal minna Eesti Maja peauksest Wallingatan 34 2. korrusele (liftis 1. korrus rootsi mõistes).  Seal võtab uksel peresid vastu registraator Nora Sööt. Riided saab panna garderoobi. Seal samas on tualetid kätepesuks.

COVID-19 tõttu toimuvad mudilasringi tunnid nüüd suures saalis ja draamastuudio on väiksemates ruumides Lasteaias. Suure saali jagame lükandseintega kolmeks. Nii saavad lavapoolses osas lapsed laulda, keskmises osas tegeleda käelise tegevusega ja kolmandas osas joonistada. Ruumi on kõigi jaoks rohkem kui Lasteaias. 

Stockholmi Eesti Maja, Wallingatan 32-34. Foto: erakogu

Mudilasringis jagame lapsed kahte vanuserühma- tillukesed (0-3) ja mudilased (4-7). Samal ajal, kui tillukesed laulavad Amanda Rassi ja Eleri-Kristel Kuimetiga, teevad mudilased käelist tegevust Maire Villiga. Pärast puuviljapausi on vastupidi. Tillukesed võivad pärast käelist tegevust koju lõunaunele kiirustada aga mudilasi ootab veel üks tund – jutupliiats. See on interaktiivne joonistustund, kus lapsed kuulavad esmalt ühe loo, siis arutavad seda üheskoos ning seejärel joonistavad sellest pildi. Jutupliiatsit teevad Huvikooli endised õpilased ja nüüd juba gümnaasiumi noored Angelica Suiste ja Celine Sööt.  

Draamastuudios hakatakse lavastama Andrus Kivirähki “Leiutajateküla Lottet”, mille esietendus on plaanis Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamisel 20. veebruaril Scala teatris. Lavastajaks on Sirle Sööt, tantse juhendab Dmitri Barilo ning laule Amanda Rass ja Eleri-Kristel Kuimet. Kostüümide, lavakujunduse ja rekvisiitidega aitavad Aili Suiste Rundin ja lapsevanemad. Nagu tavaliselt kohandame alati näidendi jõukohaseke just nendele lastele, kes meile tundi tulevad. Võtame alati laste soove kuulda ja teeme nii, et kõik oleksid rõõmsad ja rahul.

Väiksemad teatrilapsed saavad esimese tunni ajal Maire juures meisterdada ja liituda teatrigrupiga teise tunni ajal. Eesti Maja suurest saalist saab näitusesaali ja Eesti Maja juhatuse koridori kaudu otse Lasteaeda, nii ei pea lapsed teise trepikotta õuest minema. 

Jalgpalliklubi koguneb mudilasringi koolipäevadel kell 10.45 Vasa pargis, kus lapsi ootavad noorjuhid Markus Piotrowski ja Martin Vahermägi. Lapsevanemad saavad lastele järgi tulla kell 12 või siis nad peale võtta hiljem Eesti Majast. Noorjuhid viivad lapsed Eesti Majja Huvikooli kohvikusse värskeid kaneelisaiu sööma. 

Huvikooli raamatukeskusest saab laenutada ja osta laste- ja noortekirjandust ning filme. Kõiki raamatuid ei jaksa ju omale osta ning lapsed kasvavad kiiresti välja nii raamatutest kui riietest. Raamatukeskus asub Eesti Maja noortetoas, Wallingatan 32 kolmandal korrusel (rootsi mõistes 2 tr). Raamatukeskus sobib hästi ka lapsevanematele, kes jäävad Huvikooli oma lapsi ootama. Seal saab rahulikult raamatuid lugeda või oma arvutiga tööd teha. 

Huvikooli KOHVIK avab uksed kell 12.15 Lasteaias. Sealt saab osta värskeid kohapeal tehtud kaneelisaiu ja võileibu, kohvi ja mahla. Et meid korraga ühes ruumis liiga palju ei oleks, hajutame kohvikut ka Eesti Maja näitusesaali, kus saab rahulikult istuda ja kohvitada. 

Huvikooli kaneelisaiad. Foto: Sirle Sööt

2020 sügishooaja koolipäevad Mudilasringis ja Draamastuudios on 20. september, 4. ja 11. oktoober, 8. ja 22. november ning 6. ja 13. detsember, kusjuures 13. detsembril luutsinapäeval, on jõulupidu. Koolipäevad algavad kell 11.00. 

COVID-19 tõttu avame uksed juba kell 10.40, et kogunemine oleks rohkem hajutatud. Palume kõigil kaasa võtta vahetusjalanõud (sussid või kingad). 

Pilte Huvikooli tegevusest saate vaadata Stockholmi Eesti Huvikooli Facebooki lehel.

REGISTREERIMINE – https://forms.gle/snws8a5HSVUvWFzS8

Üks appihüüd ka laiale ringile. Beebikool otsib taas juhendajat! Laura Vals kolis Eestisse tagasi ja nüüd oleme taas uue juhendaja otsingul. Kui keegi teab kedagi, kes võiks sobida sellesse rolli, palun võtke julgesti ühendust!

Rõõmsa kohtumiseni!

Sirle Sööt
Stockholmi Eesti Huvikool
+46 72 519 04 80
www.estniskakulturskolan.se

Eelmine artikkelSverigeesterna stöder Värnkrafts förslag till finansiering av Sveriges totalförsvar
Järgmine artikkelEesti Noored Rootsis avasid sügishooaja