Naised Köögis – terava keelega võluvad naised

2321

NAISED KÖÖGIS – Charming Ladies With Wicked Tongues 


KONTSERDID Göteborgis ja Stockholmis

Reedel, 15. veebruaril 2019 kl 18.00
Göteborgi Eesti Maja, Dr Allardsgatan 2

Pilet 250 kr kuni 12. veebruarini, hiljem 350 kr

Laupäeval, 16. veebruaril 2019 kl19.00

Stockholmi Eesti Maja, Scala jazzklubi, Wallingatan 34
Uksed avame kl. 18:00
Pilet 150.- (maksmine sularahas/swish)
Tantsumuusikat teeb Antti Kopliste

Kristiina Ehin: laul, karmoška
Sofia Joons: laul, viiul, kitarr, trumm
Katrin Laidre: laul, karmoška, basskitarr, kannel 
Kairi Leivo: laul, parmupill, basskitarr

Viljandist alguse saanud ansambel Naised Köögis armastab köögilaua taga kokku saada, maailma asju arutada ja uusi laule teha. Kord on vastuvaatav tõde valus, kord naljakas, kord meelitav, kord ehmatav, kord rõõmustav, kord piinlik, aga just see laulu kaudu tõe poole püüdlemine hoiab neid juba mitmendat aastat koos ja innustab taas köögilaua tagant lavalaudadele astuma.

Laulud, mida iseloomustab peenetundeline huumor, kompromissitu absurditaju ja rahvalikult aus elutunnetus, valmivad enamasti ühisloominguna. Naised Köögis loovad uuema rahvalaulu ning autorilaulu stiilis laule. Mõnikord põimivad nad kokku vanu ja uusi laule, andes rahvalauludele kaasaegseid sõnu ja luues uusi tähendusi. Mõnikord viib uudishimu neid ka uusi muusikakultuure avastama, olgu selleks siis keelt sõlme ajav räpp või üleelusuuruste tunnete tango. Eelkõige põhineb nende muusika siiski elusale eesti muusika traditsioonile.

Laulude tundespekter ulatub tõsisest romansilikust armastuslüürikast kuni musta huumoriga vürtsitatud tragikoomiliste lauludeni, millel siiski ei puudu tõsiseltvõetav eluhoiak.

Naised Köögis on andnud välja kaks CD-d,
“See pole ainult sääskede ja siilide öö” (2015) 
“See tantsusaal on nugadega kaetud” (2017).
Esimene plaat sai väga sooja vastuvõtu ja pälvis Kuldse Plaadi “Aasta uustulnukas” kategoorias. 2016 tunnustati ansambli tegevust etnomuusika auhinnaga Etnokulp “Aasta parim lugu” (Naised, naised) ja “Aasta uusfolkartist” kategooriates. Väga laialdast ühiskondlikku tähelepanu pälvis 2017. aastal avaldatud lugu “Aasta ema”, mis oli nomineeritud ka Eesti Muusikaauhindade 2018 aasta parim laul kategoorias.

SOUNDCLOUD: https://soundcloud.com/naised
YOUTUBE: https://www.youtube.com/channel/UCeMVw2vXM3Kt78J2sDrFd9A
FACEBOOK: https://www.facebook.com/naisedkoogis
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/naisedkoogis


Friday, 15 February 2019 6 p.m.
Estonian House in Göteborg, Dr Allardsgatan 2
Ticket 250 kr until 12 February, later 350 kr

Saturday, 16 February 2019 at 7 p.m.
Estonian House in Stockholm, Scala jazzclub, Wallingatan 34
Doors at 18:00
Ticket 150.- (cash/swish)
Dance music by Antti Kopliste

Kristiina Ehin: vocal, karmoshka
Sofia Joons: vocal, violin, guitar, drum
Katrin Laidre: vocal, karmoshka, bass guitar, kannel
Kairi Leivo: vocal, bass guitar

NAISED KÖÖGIS – The Women in the Kitchen – came together in Viljandi in Southern Estonia, where they all lived in the beginning of the 2010s. They often gathered in each others kitchens during the long and cold winter evenings to let the kids play and cook for them. As they all share a great love for folkmusic and –songs, it didn’t take long until they picked up their karmoshkas and violins and started to share tunes and songs with each other. Their kick-off-concert as Naised Köögis took surprisingly place in St Petersburg in spring 2013.

After this trip, their gatherings around kitchen tables went from playing tunes and songs they already knew, to talking about Very Important Things in Life and summarizing their thoughts in new songs and melodies. Characterizing for Naised Köögis’s songtexts is a delicate touch of humor, uncompromising sense of absurdity and a traditional honest feeling for life. Most songs are created jointly and a song is never ready and finalized before all four singers feel that they have catched some kind of truth with it. In Naised Köögis’s songs, truth appears in many different ways. It can be everything from painful, funny, flattering, terrifying, grateful to extremely embarrassing.

Naised Köögis’s repertoire consists of both old and new songs and melodies. The quartet gives folksongs contemporary texts and menings, creates new dance melodies and is never afraid of letting their curiosity bring them inspiration from other music traditions such as tounge wrenching rap or emotional tangos. If needed, they also learn to play for them new instruments, such as the bass guitar or drums. Still most of their music is based on a utmost alive Estonian music tradition and invites the audience to spin off in a walz, reinländer or polka.

Naised Köögis has released two CDs: 
See pole ainult sääskede ja siilide öö (2015)
See tantsusaal on nugadega kaetud (2017)

For their first CD, Naised Köögis received a Kuldne Plaat (Golden Disc) as Newcomer of the Year in 2015 and in 2016 they received the honourable folkmusic prize Ethno Kulp (Ethno Ladle) both for Best Song of the Year (Naised, naised) and Best New-Folk-Artist. From the very beginning, the quartet has had a warm relation with its audience of all ages all over Estonia and many of the ensemble’s videos have gone viral on internet.

SOUNDCLOUD: https://soundcloud.com/naised
YOUTUBE: https://www.youtube.com/channel/UCeMVw2vXM3Kt78J2sDrFd9A
FACEBOOK: https://www.facebook.com/naisedkoogis
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/naisedkoogis

Eelmine artikkelTekstiilikunstnik Maasike Maasika näitus Stockholmis
Järgmine artikkelLauri Metsvahi soolokontserdid Musikaliskas, Norrlandsoperas, Estonias