Eesti ja Eurovisioon. Klubi Estetic kutsub ühisvaatamisele!

  1859
  Elina Nechayeva. Foto: Kairit Leibold/ERR

  Tänavu täitub 65 aastat esimesest Eurovisiooni lauluvõistlusest. Eesti on eurokarusellis kaasa löönud juba viimased 25 aastat. Meie debüüdiks oli laul nimega “Muretut meelt ja südametuld” sel ajal noorukese laulja Janika Sillamaa esituses. Kahjuks siis küll lõppvõistlusele ei pääsetud, kuid see ei muserdanud äsja taasiseseisvunud rahvast. Ka ei heitnud me meelt, kui järgmisel aastal Silvi Vraidi esituses laul “Nagu Merelaine” jättis meid eelviimasele kohale ning võttis õiguse järgmisel aastal osaleda. Meie läbimurdeks sai 1996. aasta, kui palavalt armastatud Ivo Linna ja Maarja-Liis Ilusa duett “Kaelakee hääl” tõi Eestile 5.koha, ja Eesti vajus eurolummusesse. Pole vist eestlast, kes eneselegi teadmata ei oskaks peast kaasa laulda kõiki selle laulu sõnu.

  Järgnevatel aastatel jätkasime soliidselt, mitmed populaarsed lauljad esindasid uhkusega kallist kodumaad ning koju toodi kohti enamjaolt esikümne seas. Eurovisiooni populaarsus tõusis ja Eesti osalemine aitas kõvasti kaasa ka äsja taasisesesvunud riigi Euroopa kaardile tagasi toomisel. Au ja kuulsus saabus 2001. aastal, kui Tanel Padar, Dave Benton ja 2XL tõid lauluga “Everybody” Eestile võidu. Tõeline Eesti eurovisiooniajaloo kulminatsioon saabus aasta hiljem, 2002. aastal, kui terve Euroopa tuli Saku Suurhalli kokku ja peeti maha üks korralik showbusinessi õhtu. Lõpuks ometi teadsid kõik eurofännid, kus see Estonia ikkagi asub!

  Nagu ikka, peale igat tõusu järgneb aga langus ning peale 2002. aastat algas pikk
  6-aastane mõõn, mil Eestit saatis täielik ebaedu. Eurovisiooni lauluvõistluse reegleid muudeti ning hakati korraldama poolfinaale, millest Eestil ei õnnestunud kuidagi edasi pääseda. Arusaadavalt tõi see kaasa ka Eurovisiooni populaarsuse ja prestiiži languse lauljate ning laulukirjutajate seas.

  Viimastel aastatel on küll Eestil juba paremini läinud, olgugi et midagi väga eredat ei meenu peale 2012. aasta Ott Leplandi laulu “Kuula”, mis tõi Eestile 6 .koha. Kohati siiski tundub, et Eurovisiooni populaarsus on justkui suurenenud viimastel aastatel. Taas on Eesti tegijamad lauljad üritanud valituks saada Eesti Laulul ning lootus veidi kobedamaid kohti noppida on taastumas. Hoiame igatahes tuliselt pöidlaid peos Elinale 12. mail.

  Kutsume kõiki huvilisi 12. mail kell 19 Stockholmi Eesti Majja Eurovisioonipubisse Eurovisiooni lõppvõistluse ühisvaatamisele! Loe lisa siit.

  Kadri Saar
  Klubi Estetic
  moc.e1721882538m@sre1721882538ddak1721882538

  Eelmine artikkelIga lapse õigus emakeelele vajab kaitset!
  Järgmine artikkelVäliseestlastest 1944–1992. Lühiülevaade