#Kirjandusõhtul jazziga on fookuses põgenik & pagulaskirjandus

2562

På Estival litteraturafton har vi fokus på flyktingar & flyktingslitteraturen


Kas sellest põgenemise teemast ükskord küllalt ei saa? Ei saa. Iga lugu on jutustamist ja kuulamist väärt. Iga lugu on eriline. Igalt jutustajalt tahaks uurida, mis sinu emast, vanaemast, lastest ja lastelastest sai? Kuidas nad kohanesid uute oludega? Kuidas neil läks?

Kirjandusõhtu esimene esineja Ebba Witt-Brattström räägib meile oma loo. Tema ettekanne kannab pealkirja “Ma tänan oma vanaema, et ma olemas olen”. Eesti päritoluga Ebbast on saanud Põhjamaade kirjanduse professor, arvamusliider, kirjanik. Oma ettekandes avab ta ka põhjused, miks ta ei oska eesti keelt ja räägib sellest, mida ta sisimas tunneb, kui ta kuuleb eesti keelt ja mõtleb oma vanaemale. 

Kirjandusõhtu teises osas räägib Võrumaalt pärit kirjandusteadlane ja -kriitik Janika Kronberg pagulaskirjanduse elujõust. Pea kõigis rootsieestlaste peredes on seinad kaetud raamaturiiulitega, kus on kindel koht ka tiibhobu-märgiga raamatutel. Neid Eesti Kirjanike Kooperatiivi poolt 1950-1994 väljaantud raamatuid on Janika põhjalikult uurinud. Ilmselgelt oli kirjutamine paljudele teraapiline tegevus rasketel aegadel. Talletati mälestusi, tundeid, elati uuesti läbi nooruspõlve. Aga mida andis pagulaskirjandus lugejatele? Elujõudu?

Kirjandusõhtu algab raamatulaadaga. Kõik, kes soovivad raamatuid müüa või omavahel vahetada, saavad seda teha. Eesti päritolu politoloogia prof. Li Bennich-Björkman signeerib oma värsket raamatut “Sörja ett liv, leva ett annat: om flyktingens mörker och ljus“. Henn Avasalu signeerib oma isa Helmer Avasalu päeviku põhjal koostatud raamatut “Dagbok 1942-1947. Livet i ett ockuperat Estland. Flykten. Första tiden i Sverige”. 

Teeme kohapeal küsitluse – kes on teie arvates kõige kuulsam ja tuntum rootsieestlasest kirjanik? Mõtelge ja pange kohapeal oma vastus koos põhjendusega kirjakasti.

Kirjandusõhtu ettekannete vahele ja järgi põimime jazzmuusikat Sofia Rubina ja Rickard Malmsteni Kvarteti esituses. 

Sirle Sööt
es.an1720856222retse1720856222egire1720856222vs@to1720856222os.el1720856222ris1720856222

#KIRJANDUSÕHTU jazzmuusikaga
14/2 2018 kl 17 – 23
Eesti Maja suur saal, Wallingatan 34
Pilet: 100 kr, noortele kuni 21-a. tasuta

17.00         Raamatulaat. Kirjanikud signeerivad oma raamatuid.
18.00         Ebba Witt- Brattström
                – ”Jag har min mormor att tacka för att jag finns” (rootsi keeles)
19.30        Janika Kronberg
                – ”Eesti pagulaskirjanduse elujõust ” (eesti keeles)
21.00        Jazzpubi
                – Sofia Rubina & Rickard Malmsten Quartet (Eesti-Rootsi)
                         – Sofia Rubina-Hunter – vokaal
                         – Maria Kvist – klaver
                         – Jan Heidenberg – trummid
                         – Rickard Malmsten – basskitarr

Üritust korraldab Rootsi Eestlaste Liidu keele- ja kultuurikomisjon koostöös Klubiga Estetic.

Ebba Witt-Brattström (sünd. 1953 Stockholmis), on kirjanik ja põhjamaade kirjanduse professor Helsingi ülikoolis. Tema mõlemad vanemad tulid sõjapõgenikena Rootsi, ema koos vanaemaga Eestist ja isa Saksamaalt. Emapoolsel vanaemal Hilda Muugal (neiup Sander) oli Ebba nooruspõlves oluline roll. Ebba on kirjutanud rea kirjandusloolisi raamatuid ning teda on  pärjatud mitmete autasudega.

Janika Kronberg (sünd. 1963 Võrus), on eesti kirjandusteadlane ja -kriitik. Uurinud põhjalikult eesti pagulaskirjandust Rootsis. Ajakirja Looming peatoimetaja alates 2016. Eesti Kirjandusmuuseumi direktor (2005-2015), Eesti Kirjanike Liidu Tartu osakonna esimees (1996- 2005), Karl Ristikivi muuseumi juhataja (1989–1996). Mitmete raamatute autor, mh. “Tiibhobu märgi all. Eesti Kirjanike Kooperatiiv 1950–1994″ (2002), “Kröits ehk Ristikivi” (2017). Mh. Bernard Kangro kirjanduspreemia laureaat.

Sofia Rubina-Hunter (sünd. 1985 Tartus). Klassikalist jazzi õppinud lauljatari repertuaar hõlmab souli, jazzi ja house žanre. Ta on esinenud publikule Ameerikas, Euroopas ja Ida-Aasias nii väikestel keldriklubide lavadel ja hubastel koosviibimistel, kui ka suurtel festivalidel, kaunite ooperimajade lavalaudadel ning televisioonis. Sofia loodud muusika paneb sind olenemata žanrist mõnusalt liigutama, poeb sulle südamesoppi ja hellitab su hinge. Rickard Malmsteniga mängisid nad esimest korda koos Võsu rahvusvahelisel jazzi festivalil 2016.a.


 

#LITTERATURKVÄLL med jazzmusik
14/2 2018 kl 17 – 23
Estniska Husets stora sal, Wallingatan 34
Biljett: 100 kr, gratis för ungdomar upp till 21 år.
17.00         Bokmarknad. Författarna signerar sina böcker.
                 – prof. Li Bennich-Björkman med sin nya bok
                   “Sörja ett liv, leva ett annat: om flyktingens mörker och ljus”

                  – Henn Avasalu med sin fars Helmer Avasalus dagbok översatt till svenska                            “Dagbok 1942 – 1947. Livet i ett ockuperat Estland. Flykten. Första tiden i                          Sverige”

18.00        Ebba Witt-Brattström
                 – ”Jag har min mormor att tacka för att jag finns” (på svenska)
19.30        Janika Kronberg
                 – ”Om estniska flyktingslitteraturens livskraft” (på estniska)
21.00        Jazzpub
                – Sofia Rubina & Rickard Malmsten Quartet (Estland-Sverige) 
                          – Sofia Rubina-Hunter – vokal
                          – Maria Kvist – piano
                          – Jan Heidenberg – trummor
                          – Rickard Malmsten – bas

Arrangör: Sverigeesternas Riksförbund, utskottet för språk- och kulturfrågor  i samarbete med Föreningen Estetic
Kontakt: Sirle Sööt +46 72 519 04 80, moc.l1720856222iamg@1720856222toos.1720856222elris1720856222

Ebba Witt-Brattström (född 1953 i Stockholm), författare och professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. Hennes föräldrar kom var för sig till Sverige som flyktingar under andra världskriget, modern från Estland och fadern från Tyskland. Mormodern Hilda Muuga (född Sander) spelade en central roll i Ebbas uppväxt.  Ebba har skrivit en rad litteraturhistoriska böcker. Hon är flerfaldigt belönad, bl.a. med Mårbackapriset.

Janika Kronberg (född 1963 i Võru), litteraturvetare och kritiker. Han har forskat om estnisk flyktinglitteratur i Sverige. Chefredaktör för kulturtidskriften Looming sedan 2016. Tidigare direktör för Estlands Litteraturmuseum (2005-2015), ordförande för Tartuavdelningen i Estlands Författarförbund (1996- 2005) och museichef för Karl Ristikivi museum (1989–1996). Har skrivit flera litteraturhistoriska böcker. Han är flerfaldigt belönad, bl.a. med Bernard Kangros litteraturpris.

Sofia Rubina-Hunter & Rickard Malmsten spelade tillsammans för första gången på Võsu International Jazz Festival i Estland 2016. Spelningen blev mycket uppskattad av både press och publik. Båda musikerna tillhör Jazzeliten i sina respektive länder och de båda har uppträtt runt om i världen både som soloartister och som medlemmar i olika ensembler.

 

Eelmine artikkelTeadus+teater = Teadusteater
Järgmine artikkel#Estival2018 galaõhtu oli tõeline sajandi pidu