Under ja Adson pereliikmetega maeti ümber Eestisse

2283

Marie Under ja Artur Adson ning Marie Underi noorem tütar Hedda Hakker ja õde Berta Under puhkasid veel mõnda aega tagasi Rootsis Stockholmi Metsakalmistul. Mai alguses kaevati nende säilmed üles ja viidi Eestisse. Ümbermatmist algatas Rootsis tegutsev Underi ja Adsoni mälestusfond. 

9. juunil toimus Tallinnas Jaani kirikus luuletajate Marie Underi ja Artur Adsoni kojutuleku mälestusüritus ja -teenistus, mille järel sängitati kirjanike ja pereliikmete põrmud nende viimsesse puhkepaika Underite perekonna hauaplatsile Rahumäe kalmistul.

Mitmed rootsieestlased, nende seas Jüri-Karl Seim, olid arvamusel, et hauarahu on püha ja seda võib rikkuda vaid omakste nõudel. Et Marie Underi soovi puhata kodumaa mullas loeti välja tema luulest, kirjavahetustest või lähedaste mälestusest, ei peetud piisavaks ümbermatmise põhjuseks. 

Nüüd on aga ümbermatmine toimunud ja need rootsieestlased, kes selle vastu olid, peavad selle mõttega harjuma, et Marie Underit ja Artur Adsonit enam eesti kultuuriradades Stockholmi Metsakalmistul ei ole. Murugi on jõudnud nende ümbermatmise jäljed kaotada. 

Sirle Sööt, moc.l1713860232iamg@1713860232toos.1713860232elris1713860232
Foto: Sirle Sööt

Uudiseklipp ETV-s 

 

Eelmine artikkelEesti saatkonnas vahetub asejuht
Järgmine artikkelPerepiknikul Linköpingis sai kätt proovida maalimises