Carolin Karo pidas ettekande pianist Hilja Saarnest

407

Neljapäeval, 14. septembril toimus Eesti Teaduslikus Seltsis Rootsis sügishooaja esimene ettekandeõhtu. Ettekande pidas Carolin Karo teemal “Pianist Hilja Saarne elust ja kontserttegevusest rootsieestlaste kogukonna peegeldusena”. 

Ettekande lühikirjeldus
Hilja Saarne (12.05.1911–14.01.2001) oli Eesti pianist, kelle valdav osa kontserttegevusest jäi 1944. aasta järgsesse aega, mil ta põgenes teise maailmasõja sündmuste tõttu Rootsi. Saarne elu kattus paljuski oma saatusekaaslaste omadega, kuid eriline on see, et tal õnnestus oma erialaga jätkata ja lausa edu saavutada – tema kontserttegevus oli aktiivne, ta salvestas Rootsi Raadio jaoks palju (sh eesti) muusikat ja ta oli oluline sõlmpunkt väliseestlaste kogukonnas. Tema elukäik oli tihedalt läbi põimitud 20. sajandi karmide sündmustega, kuid kuna ta ise mälestusi üles ei kirjutanud, siis tema peegelduse loomine on olnud küllaltki kollaažilik ja toetub eelkõige teiste meenutustele temast, arhiivimaterjalidele, kavalehtedele ja artiklitele ajakirjanduses.

ETTEKANNET saad sirvida siit 230914 Ettekanne Hilja Saarnest

Carolin Karo tutvustus

Õpin praegu paralleelselt Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias, kus kirjutan parasjagu ettevalmistavat tööd muusikateaduse doktorantuuriks, ja Stockholmis Kuninglikus Muusikaakadeemias klassikalise klaveri erialal. 2023. kevadel sain Eesti Muusika- ja Teatriakadeemiast magistrikraadi muusika interpretatsioonis, spetsialiseerumisega klassikalisele klaverimängus. Muusikateaduses on nii palju huvitavat, aga olen keskendunud pianismi uurimisele. Mind huvitab üleüldiselt Eesti diasporaa, aga eriti põnev on minu jaoks Rootsi ja Kanadasse põgenenud muusikute saatus ja identiteeditunne, mis on teemana kahetsusväärselt vähe tähelepanu saanud. 

Helena Faust
Carolin Karo Foto: Sirle Sööt
Eelmine artikkelXVII Balti päev – Baltikumdagen
Järgmine artikkelEesti film “Kõrb” (2021) Stockholmis Euroopa filmifestivalil