Toimus BaltHerNeti suvekool “Väliseesti kultuuripärand võõrsil. Minu eesti juured”

233
Foto: Pixabay

BaltHerNeti suvekool “Väliseesti kultuuripärand võõrsil. XI. Minu eesti juured“ toimus 26.-29. juunini Setomaal Värska Sanatooriumis.

Kuna Setomaa on tuntud oma traditsiooniteadlikkuse ja omanäolise ning tugeva identiteedi poolest, valisime tänavuse suvekooli teemaks juurte ja identiteedi teema. Rääkisime suguvõsa- ja nimeuurimisest, pereajaloo jäädvustamise erinevatest viisidest, haudade kaardistamisest, pere- ja kohapärimusest. Tutvustasime teemaga seotud kogusid Eestis ja väliseesti arhiivides.

Setomaa on unikaalne ja omapärane ka seetõttu, et see on piiriala. Piiride muutumine ja elu piirialas on jätnud oma jälje ka siin elavatesse inimestesse. Aruteludesse mitmes kultuuris elava inimese mitmikidentiteedi üle kutsusime osalema välismaal elavaid eestlasi, Eestisse tagasi pöördunud väliseestlasi, setosid ja identiteediuurijaid.

Suvekooli esimesel päeval külastati Rahvusarhiivi Tartu peahoonet Noorat. Seejärel sõideti bussiga Setomaale Värska Sanatooriumisse. 27.-28. juunil toimusid ettekanded ja arutelud, vaatati dokfilme. 29. juunil tehti ringsõit Setomaal, külastati Värska Talumuuseumi, Saatse ja Obinitsa muuseume. Õhtuks naaseti Tartusse.

Lisaks väliseesti kogukondade esindajatele astusid suvekoolis üles inimesed Eesti mäluasutustest, mis on nimetatud teemaga seotud, tegelevad vastavate kogude arendamise, uurimise ja tutvustamisega: Rahvusarhiiv, Eesti Isikuloo Keskus, Eesti Rahva Muuseum, Eesti Kirjandusmuuseum, Eesti Mälu Instituut, Setomaa Kultuurikeskus jt.

Rootsi Eestlaste Liidust osales suvekoolis Madli Wiiburg Walfridsson.

Täpsem programm siin

Karin Kiisk
MTÜ Baltic Heritage Network
Eelmine artikkelJüri-Karl Seim • 1951-2023
Järgmine artikkelVeljo Pärli • 1933-2023