Õnnitleme – Mai Raud Pähn 102

751

Täna, 2. novembril 2022. aastal täitub Mai Raud-Pähnil 102 aastat. Mai on Rootsi Eestlaste Liidu (REL) auliige ja kogu oma aktiivse eluperioodi seisnud hea eesti kultuuri, rahvakunsti, traditsioonide ja keele tutvustamise eest Rootsis ning olnud kultuurikontaktide vahendaja Eesti ja Rootsi vahel. Selle eest on Maid tunnustatud 2001. aastal Eesti presidendi poolt Valgetähe medaliga, samuti sai Mai 2020. aastal Aino Järvesoo nimelise auhinna eesti kultuuri ja keele hoidmise eest välismaal.

Mai on olnud REE/REL esinduskogu saadik aastatel 1980-2014, REL juhatuse liige ja büroojuhataja, ajakirja „Rahvuslik Kontakt peatoimetaja, rootsieestlaste arhiivi korraldaja, kunstiajaloo artiklite autor, etnograaf, Gröndali Eesti Seenioride Kodu asutaja, Eesti Akadeemiliste Naiste ühingu, Eesti Naisüliõpilaste Seltsi ja eesti rahvakunsti huviringi „Triinu“ liige Rootsis, Eesti Teadusliku Seltsi Rootsis aktiivne liige.  Samuti on Mai Eesti Rahva Muuseumi Sõprade Seltsi liige alates 1995. aastast ning teinud muuseumiga tihedat koostööd.

Mai on aktiivselt hoidnud alal kogukonna demokraatliku esindatuse põhimõtet, millele 1956. aastal REL eelkäija Rootsi Eestlaste Esindus loodi. Mail on hea meel tõdeda, et Esinduskogu valimiste traditsioon on säilinud ja ta kavatseb ka ise käimasolevatel XVIII Esinduskogu valimistel elektrooniliselt hääletada.

Aktiivse REL-i liikmena on Mai vahendanud lugematul hulgal kontakte eestlaste vahel Rootsis ja kodumaal nii enne taasiseseisvumist kui selle järel. Ta on aidanud korraldada palju olulisi kultuuriüritusi ning hoolitsenud kogukonna mälu säilimise eest. Tema eestvedamisel on säilinud REL arhiiv Stockholmi Eesti Majas.

Läbi huviringi „Triinu“ on Mai aidanud kaasa koostöö tekkimisele maailma vanima vabaõhumuuseumi Skanseniga, mille lavalaudadel ja töötubades tutvustati aastaid eesti käsitöö traditsioone, haapsalu salli mustreid ja haruldast vöökirja kudumist ning eesti rahvarõivaid.

Mai on ka kunstiajaloolane, kes on jätnud kustumatu jälje Balti hõbeda uurimisse ja kirjutanud sel teemal teadusartikleid.

 Mai on tuntud oma fenomenaalse mälu poolest. Viimati demonstreeris ta seda mõned nädalad tagasi enda kodus Stockholmi eeslinnas Gröndalis, kus temast pool sajandit nooremad külalised ei suutnud meenutada ühe tuntud välis-eesti kunstniku nime. Mai pakkus tagasihoidlikult välja õige nime, külalised tänasid ja jutt liikus edasi järgmistele teemadele.

Mai on väga austatud ja armastatud inimene rootsieestlaste ühiskonnas. Tema sünnipäeval käis teda õnnitlemas Rootsi Eestlaste Liidu juhatuse esimees Sirle Sööt ning sünnipäevalapsele laulis video vahendusel Stockholmi Eesti Segakoor. Sünnipäeva tähistamine jätkus seejärel väiksemas perekondlikus ringis.

Sirle Sööt
Rootsi Eestlaste Liidu juhatuse esimees
es.an1716470896retse1716470896egire1716470896vs@to1716470896os.el1716470896ris1716470896

Eelmine artikkelToetage Tartu Ülikooli stipendiumifondi Ukraina üliõpilastele!
Järgmine artikkelVirtuaalfoorum eestlastele üle maailma