ETSR ettekandeõhtu Energiapalavik Eestis ja Euroopas …

455

Esmaspäeval, 10. oktoobril toimus sügishooaja esimene ettekandeõhtu Eesti Teaduslikus Seltsis Rootsis. Külas oli füüsik ja tuumaenergeetik Marti Jeltsov, kes pidas ettekande “Energiapalavik Eestis ja Euroopas ning tuumaenergeetika roll dekarboni-seerimisel”. Ettekandeõhtu toimus Stockholmi Eesti Maja suures saalis, Wallingatan 34. Ettekannet sai jälgida reaalajas Zoomis ja saab vaadata ka hiljem järgi.

Energeetikasektori temperatuuri näitab kõige paremini elektri hind, mis sõltub nõudluse ja pakkumise vahekorrast. Kõrged hinnad sisuliselt üle terve Euroopa tähendavad valdkonnas tõsist palavikuseisundit. Ettekandes püüame analüüsida probleemi põhjuseid ja kirjeldada võimalikke lahendusi lähemas ja kaugemas tulevikus. Detailsemalt vaatleme olukorda Eestis ning kirjeldame tuumaenergia rolli teel süsinikvabasse maailma.

Marti Jeltsov on füüsik (Tartu Ülikool) ja tuumaenergeetik (KTH Stockholm). Hetkel töötab ta Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituudi (KBFI) tuumateaduse ja -tehnoloogia uurimisgrupi juhina ning Fermi Energia tehnoloogiajuhina.

Eesti Teaduslik Selts Rootsis on järjepidevalt tegutsenud aastast 1945. Seltsi põhieesmärgiks on tutvustada eesti teadlaste tegemisi ja uuemaid saavutusi. Pakume eesti teadlastele võimalust rääkida oma teadustööst Rootsis eesti keeles. Rohkem infot seltsist ja liikmeks saamisest leiab veebilehelt https://etsr.se/liikmed

Piret Villo
ETSR esinaine
076-009 68 66
moc.l1721879412iamg@1721879412stles1721879412kilsu1721879412daet1721879412

Eelmine artikkel80 aastat esimesest eestikeelsest jumalateenistusest Stockholmi Jakobi kirikus
Järgmine artikkelSoovitame “Meie kirjanduse lugu” ERR-is