Kohtume esmaspäeviti kl 12 Norrmalmstorgil

746
Sirle Sööt, Gunnar Hökmark 21.03.2022 Norrmalmstorg Foto: Kristjan Jättenfeldt

På svenska: På måndagar kl 12 träffas vi på Norrmalmstorg


28. veebruarist toimuvad taas igal esmaspäeval Norrmalmstorgil kohtumised Ukraina rahu toetuseks. Kohtumisi korraldab Esmaspäevaliikumine Gunnar Hökmarki eestvedamisel kaasates erinevaid erakondi, organisatsioone ja saatkondi.  

21. märtsil pidas kõne REL esimees Sirle Sööt. Demonstratsioonil osalesid ka Stockholmi Eesti Kooli vanemate klasside õpilased.

9. mail esineb Stockholmi Eesti Segakoor. 

Võta Ukraina lipp kaasa ja tule kohale!

ROOTSI EESTLASTE LIIT


Från och med den 28 februari anordnas igen måndagsmöten kl 12 på Norrmalmstorg av Måndagsrörelsen för att visa stöd för Ukraina. Måndagsrörelsen är partipolitiskt oberoende och drivs ideellt i föreningsform. De vill ge en mötesplats för alla människor som bryr sig, oberoende av politiskt block. 

“Med anledning av den ryska invasionen av Ukraina står vi på Norrmalmstorg för att visa vårt stöd till det ukainska folket och deras rätt till fred och frihet. Vi tar avstånd från de fascistiska och nazistiska grupper som försöker dra nytta av situationen för att sprida odemokratiska idéer.”
 
Den 9 maj sjunger Stockholms Estniska kör. 
 
Den 21 mars talade bl.a. Sirle Sööt, ordförande för Sverigeesternas Riksförbund. I demonstrationen deltog också högstadieelever från Estniska Skolan i Stockholm. 

Norrmalmstorg 
Sirle Sööt 2022-03-21

Det är väldigt tråkigt att vi måste träffas igen här på Norrmalmstorg, vid monumentet Frihetens källa, som restes här 1994, det året när de Sovjetiska trupperna äntligen lämnade Estland, Lettland och Litauen – efter 50 års ockupation. Tre år efter de tre Baltiska länder hade kämpat tillbaka sin frihet, självständighet. 

Här på Norrmalmstorg startade fyra män – Gunnar Hökmark, Håkan Holmberg och sverigeester Andres Küng och Peeter Luksep manifestationer för att visa stöd för och solidaritet med de baltiska ländernas strävan efter självständighet. Håkan, Andres och Peeter har lämnat oss och ser oss från himlen. Tack, Gunnar att du är kvar i Måndagsrörelsen och skrivit nyligen en bok “Måndagar för frihet”. Det är viktigt att behålla minnet och förmedla kunskap vidare. 

Vi, sverigeester, estlandssvenskar, letter och litauer brukar träffas här varje år i augusti för att komma ihåg Molotov Ribbentrop pakten och de hemliga protokollen från 1939 som var grunden för de baltiska republikernas tvångsanslutning till Sovjetunionen. Vi ska aldrig glömma förtryck och kommunismens brott, deportationer och orättvisa bakom järnridån ALDRIG MER IGEN!

Men här står vi nu IGEN. Visar stöd för och solidaritet med Ukraina. Putin vill tvångsansluta Ukraina med Ryssland. Ryska trupper dödar oskyldiga människor, kvinnor och barn, bombar bostadshus, skolor och sjukhus. Oavsett vilket språk de pratar eller vilka TV-kanaler de tittar hemma, oavsett deras religion eller politiska sympatier. Det är folkmord! Agressionen i Ukraina ska STOPPAS. Men det ska stoppas med skäliga villkor för Ukraina. Nej till tvångsanslutning! Nej till hemliga protokoll! Ja till fred med skäliga villkor för Ukraina! Ja till folkets rätt till självbestämmande och en egen stat. 

Som ordförande  för Sverigeesternas Riksförbund vill jag tacka svenska folket som mottog 1944 30 000 båtflyktingar från Estland, inklusive estlandssvenskar. Vi tackar för tillstånd att driva skolor i flyktingsanläggningar över hela Sverige och särskilt Estniska Skolan i Stockholm sedan 1945! 77 år har vår skola bidragit till mångfald, tvåspråkighet och kulturella förbindelser mellan Estland och Sverige. Estniska skolan har varit trygghetspunkt genom tiderna och hjälpt ungdomar att utveckla sin identitet. Yoko Alender, före detta elev i Estniska Skolan och nuvarande parlamentariker i Estland, tackade Sverige här på Norrmalmstorg den 16 september förra året, när vi firade 30 år av återskapandet av självständighet. Hon tackade Sverige för alla goda europeiska värderingar som hon tagit med sig till Estland. 

Svenska folket är van med att öppna sitt hem och sitt hjärta för flyktingar. Sverige har varit förebild till många andra länder i Europa. Nu hjälper vi kvinnor och barn från Ukraina. Nu är det vår tur att stödja Ukrainska barn med flerspråkighet och att behålla sin kultur och identitet. För att de skulle kunna återvända till Ukraina och bygga upp deras hem och skolor igen!

Våren har kommit! Oavsett allt. Vi önskar vishet till förhandlarna och tapperhet till kämparna. På ukrainska åkrar bör ukrainska bönder odla vete och solrosor som vanligt. Ryska trupper ska lämna Ukraina NU! Ryssland ut ur Ukraina! Ukrainas sak är vår!

Slava Ukraini!

SVERIGEESTERNAS RIKSFÖRBUND

Eelmine artikkelMetsakodus olid noortetalgud
Järgmine artikkelSuvekodu 2022 Metsakodus