Visnapuu auhinna pälvis kirjanik Elin Toona

685
Henrik Visnapuu Foto: erakogu

Laupäeval, 22. jaanuaril toimus Tallinnas, Kirjanike majas Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides ja Eesti Kirjanike Liidu poolt korraldatud ühine Visnapuu auhinna-tseremoonia, millega austati tänavust laureaati kirjanik Elin Toonat.

Üritust saab järgi vaadata SIIT 

Katkendeid Elin Toona mälestustest luges Maarja-Liis Mölder, laule Henrik Visnapuu tekstidele esitas Kalev Vapper. Elin Toona loomingust kõneles kirjandusteadlane Janika Kronberg. Laureaadile andis üle spetsiaalselt selleks puhuks loodud taiese kunstnik Leonhard Lapin, kes esitas ka Albert Trapeeži luulet. Unikaalse taiese valmimist toetas Visnapuu kauaaegse kodukoha Luunja valla volikogu.

Tervitussõnad saatis üle ookeani Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides auhinnatoimkond. Sõna võttis Kirjanike Liidu esimees Tiit Aleksejev. Eesti Vabariigi välisministeeriumi poolt tervitas üleilmse eestluse erivolitustega diplomaatiline esindaja Marin Mõttus. Visnapuu kauaaegse kodukoha Luunja nimel õnnitles Elin Toonat Luunja vallavanem Aare Anderson. 

Henrik Visnapuu kirjanduspreemia loodi USAs 1952 ja seda anti järjepidevalt välja kuni 2007. Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides otsustas 2020 taastada Henrik Visnapuu nimelise kirjandus- ja kultuuriauhinna. Selle pälvib eesti või võõrkeeles ilmunud Eesti-aineline teos, esile võidakse tõsta ka elutöö. 2. jaanuaril 2022, Henrik Visnapuu 132. sünniaastapäeval selguski taastatud auhinna esimene laureaat: auhinna sai Elin Toona elutöö eest eesti- ja ingliskeelse kirjanikuna. Elin Toona sai Visnapuu preemia teist korda, 1966 pälvis Visnapuu preemia tema eestikeelne debüütromaan „Puuingel“.

Sirje Kiin 

 

Eelmine artikkelUkrainale vajaliku toetusabi kogumispäev Stockholmi Eesti Majas
Järgmine artikkelÄra unusta Riigikogu valida!