Teaduslik Selts tähistas emakeelse ülikooli 102. aastapäeva

721
Tartu ülikool

1. detsembril tähistati emakeelse ülikooli 102. aastapäeva Stockholmi Eesti Majas. Eesti Teadusliku Seltsi Rootsis esimees Piret Villo avas piduliku aktuse. Tervituskõne pidas saatkonna asejuht Mikael Laidre. Esines Stockhomi Eesti Naiskoor Jaan Seimi juhatamisel. Teadusliku ettekande naiste viljakusest ja viljatusest pidas prof. Andres Salumets, kes on professor nii Tartu Ülikoolis kui ka Karolinska Instituudis. Sirle Sööt esitas Kalju Lepiku emakeelsele ülikoolile pühendatud luulet. Lõppsõna ütles Ants Anderson. Pärast aktust toimus vastuvõtt.

Prof. Andres Salumets Foto: Wikimedia

Prof. Andres Salumets “Reproduktiivmeditsiini perspektiivid“

Juttu tuleb viljakusest ja viljatusest ning põhjustest miks laste saamine võib olla raske ja kuidas antud probleemi meditsiiniliselt lahendada? Kas meditsiin suudab aidata kõiki perekondi, kellel on raskusi rasestumisel ning missugused on tuleviku tehnoloogiad lastetuse probleemi lahendamisel? Missugune oli Aino Järvesoo roll lastetuse ravi kujunemisel Eestis ja Eesti perekondade abistamisel? Lisaks räägime teemal, kas kehavälise viljastamise abil eostatud katseklaasilapsed on erilise lapsed? Samuti käsitleme teemat, kui suur roll võib olla lastetuse ravil väikerahvaste demograafiliste probleemide lahendamisel ja miks on Eesti lastetuse ravi maailmas unikaalne?

Prof. Andres Salumets on Eesti biokeemik ja embrüoloog, kes on arendanud viljatusravi tehnoloogiaid, töötades embrüoloogi ja teadlasena kliinikutes, laborites ja ülikoolides Eestis, Soomes ning Rootsis. Andres Salumets kaitses doktoriväitekirja 2003 aastal Helsingi Ülikoolis kehavälise viljastamise ja embrüo kvaliteedi teemadel. 2010 aastast on ta Tartu Ülikooli Naistekliiniku reproduktiivmeditsiini professor. Alates 2020 oktoobrist on Prof. Andres Salumets esimene eestlasest professor Rootsis Karolinska Instituudis. Lisaks on Andres Salumets Balti tiikide lastetusravi seltsi president ning kuulus pikalt Euroopa vastava organisatsiooni (ESHRE) juhatusse. Andres Salumets juhatab lisaks biotehnoloogia ettevõtet (Tervisetehnoloogiate Arenduskeskus, Tartu), mis on fokusseeritud lastetuse ravi ja loote uuringute tehnoloogiate arendamisele ja laboriteenusele nii Eestis kui ka rahvusvaheliselt. Andres Salumets on aidanud luua Eestis mitmeid lastetuse ravi kliinikuid, näiteks Nova Vita Kliinik ja Tartu Ülikooli Naistekliiniku IVF kliinik.  

Prof. Salumets on publitseerinud rohkem kui 200 teaduslikku tööd rahvusvahelistes ajakirjades ning on mitme patendi autoriks. Lisaks juhendab ja on hetkel juhendamas kümneid doktorante nii Eestis kui ka Rootsis.  

Helena Faust
ETSRi sekretär
moc.l1713856921iamg@1713856921stles1713856921kilsu1713856921daet1713856921

Eelmine artikkelStockholmi Eesti Segakoori ja Naiskoori ühine jõulukontsert
Järgmine artikkelHead uut aastat!