Loengusari toidukultuurist

629

Berliini Eesti Kultuuriseltsil KAMA on hea meel kutsuda huvilisi laupäeval, 11. detsembril kell 16 (CET) kuulama Riina Reinvelt veebiloengut “Välismaal elavate eestlaste toiduharjumused eile ja täna”. Loeng toimub Zoomi keskkonnas.

Toiduharjumused saame tavaliselt kaasa oma lapsepõlvest. Kui inimene või suurem grupp inimesi oma tavapärasest keskkonnast välja rändab, ükskõik kas vabatahtlikult või sunniviisiliselt, hakkab toitumistavasid mõjutama uus keskkond. Eestlasi rändas 19. sajandil peamiselt ida poole, kuid 20. sajandi esimesel poolel tekkisid Eesti kogukonnad ka läänes. Kui varasemad väljarändajad olid lihtsama söögisedeliga talupojad, siis 20. sajandil oldi saadud koolitust nii kutsekoolides kui keedukursustel, ilmunud oli eestikeelseid retseptiraamatuid. Milliseid toite on peetud välismaal n-ö eesti toitudeks ja kuivõrd kerge või raske on olnud neid valmistada?

Riina Reinvelt on Tartu Ülikoolis õppinud etnoloogiat ja töötab Eesti Rahva Muuseumis peavarahoidjana. Eesti kogukonnad välismaal on olnud üheks tema uurimissuunaks, ta on koostanud nii näituseid kui kirjutanud artikleid. Toiduteema on leidnud kajastamist ERMi aastaraamatus (2017) ja näitusel ”Eesti toiduärid Torontos” (2014, koostöös Piret Noorhani ja Väliseesti Muuseumiga).

Registreerimine: https://forms.gle/4XQnGPRncB32YMoU7

Järgmine ja ühtlasi toidukultuuri loengusarja viimane loeng:
L, 15. jaanuar kl 16 (CET) – Hoidistamine eesti kultuuris – muutused ja järjepidevus – Ester Bardone, Tartu Ülikool

Loengusarja läbiviimist toetab Eesti Kultuurkapital.

Kohtumiseni loengus!

Berliini Eesti Kultuuriselts KAMA juhatus

Eelmine artikkelTere tulemast jõululaadale!
Järgmine artikkelSaadame jõulutervitused Rahvusliku Kontakti kaudu!