Kus on naise koht? Arutleme Marianne Mikkoga

674

Neljapäeval, 4. novembril kell 18 Göteborgi Eesti Majas ja pühapäeval, 7. novembril kell 14 Stockholmi Eesti Majas on külas Marianne Mikko, kes tutvustab oma uut raamatut “Naise koht” (2021). Vestlust juhib Evelin Tamm. Registreeri Stockhomis toimuvale sündmusele SIIN.

“Eesti naised said valimisõiguse rohkem kui sada aastat tagasi enne rootslannasid ja ameeriklannasid. Täna, 21. sajandil on Eesti naise olukord võrreldes oma lääne sõsaratega vabaduste mõttes siiski kehvem. Kõige ilmekamalt avaldub see piiratud majanduslikus iseseisvuses. Hoolimata naiste kõrgemast haridustasemest on naisi näiteks ettevõtete juhtkondades jätkuvalt vähe. Mõndagi märkimisväärset on sajandi vältel küll muutunud ja näiteks poliitikas osaleb naisi tunduvalt rohkem, aga paraku kohtab siiani eesti keeles naistele kohta kätte näitavaid lausumisi kõrvakriipivalt palju,” arutleb Marianne Mikko.

Oma raamatus “Naise koht” püüab Marianne mõtestada eesti naise olukorda tänases maailmas. Miks see nii on, et koolis esitatakse tüdrukutele poistega võrreldes kõrgemaid nõudmisi aga tööturul on sooline palgalõhe. Kadumise märke ei näita lähisuhtevägivald ega Rakvere raipena vohavad soostereotüübid.

Raamat on kirjutatud nii naistele kui ka meestele, et me kõik suudaksime olukorda muuta, selgitab Marianne. Ka raamatuesitlusele on oodatud nii mehed kui naised. Korraldajate jaoks ei ole olemas rumalaid küsimusi ning iga arvamus ja isiklik kogemus on kuulamist väärt. 

Kes on Marianne Mikko?
Marianne Mikko sündis 1961. aastal. Tartu Ülikooli diplomiga raadioajakirjanik töötas kaheksa aastat Eesti Raadios. Seejärel Eesti Ekspressis, Päevalehes, Eesti Televisioonis. Ta rajas Eesti Televisiooni korrespondendipunkti Brüsselis, kus ta töötas ajavahemikus 1994–2000. Marianne Mikko pani aluse välis- ja julgeolekupoliitika kuukirjale Diplomaatia, olles selle esimene peatoimetaja 2003–2004.

Marianne Mikko on aktiivselt tegelenud kaitse- ja julgeolekupoliitikaga. Ta kuulus kahe Riigikogu koosseisu (XII, XIII) riigikaitsekomisjoni koosseisu. Ta on oma poliitikukarjääri algusest saadik pidanud tähtsaks seista ka naiste õiguste eest. Seda nii Euroopa Parlamendi (2004–2009) kui ka Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (2015–2019) liikmena. 2006. aastast kuulub ta Euroopa Sotsiaaldemokraatliku Partei Naisorganisatsiooni PES Women juhatusse.

Marianne Mikko on paljude raamatute autor, sh „Viimase impeeriumi lõpp“ (1991), „Suured silmad ja teisi tekste“ (2007), „Moldova – lääne ja ida vahel“ (2009), „Koridorides libedal jääl“ (2020), „Kroon kuningriigis“ (2020). Marianne Mikkole kuulub Eesti Naise (1995) ja Maalehe (2002) parima autori tiitel. Ta on Eesti Ajakirjanike Liidu liige.

Kes on Evelin Tamm?
Evelin Tamm on Rootsi Eestlaste Liidu aseesimees, REL poliitika- ja välisküsimuste komisjoni esimees, tegelenud naisajaloo uurimise ja naiste õiguste teemadega.

Tere tulemast!

Sirle Sööt
es.an1716466465retse1716466465egire1716466465vs@of1716466465ni1716466465

Eelmine artikkelGert Wellner • 1924-2020
Järgmine artikkelVäljasõit eesti kunstinäituse “Naised” pidulikule lõpetamisele Torshällas