Mai Raud-Pähn pälvis Aino Järvesoo nimelise auhinna

1678
Mai Raud Pähn Foto: Taave Sööt Vahermägi

27. novembril andis rahvastikuminister Riina Solman koos sihtasutusega Pere Sihtkapital välja professor Aino Järvesoo nimelised auhinnad. Auhinnafond on kokku 25 000 eurot ja see anti välja inimestele, kes on Eesti rahva kestmise ja eestluse hoidmisega ühiskonnas eriliselt silma paistnud. Elutöö auhinna sai Rein Taagepera, silmapaistva meediategevuse auhinna Ene-Margit Tiit ning eesti kultuuri ja keele hoidjatena välismaal tunnustati Mai Raud-Pähni Rootsis ja ida diasporaa toetamise eest Jüri Treid.

Meie hulgas on inimesi, kes töötavad iga päev selle nimel, et eesti kultuur, keel ning rahvus püsiks. Auhinnaga tunnustame ja toome esile neid, kes on panustanud eesti rahva kestmisse ja arengusse nii Eestis kui välismaal või on paistnud silma meie rahva ja kultuuri kestlikkuse asjatundliku ja sisuka käsitlemisega ajakirjanduses,” ütles auhindade üleandmisel rahvastikuminister Riina Solman.

Kunstiajaloolase, ühiskonnategelase, ajakirja toimetaja ning pikaaegse eestluse hoidja Rootsis Mai Raud-Pähni esitas auhinnale Eesti Rahva Muuseumi Sõprade Seltsi juhatus. Mai on Eesti Rahva Muuseumi Sõprade Seltsi auliige.

„Oma võõrsil elatud pika elu jooksul on Mai Raud-Pähn hoidnud Eestit alati oma hinges, tutvustanud eesti kultuuri, ajalugu, keelt ja kombeid ning andnud edasi oma mälestusi Eestist,“ seisab Eesti Rahva Muuseumi Sõprade Seltsi ettepanekus.

Mai Raud-Pähn on kogu oma elu olnud aktiivne eestluse hoidja Rootsis. Ta on olnud Rootsi Eestlaste Liidu Esinduskogu saadik ja juhatuse liige, ajakirja Rahvuslik Kontakt kauaaegne toimetaja ja kaastööline, rootsieestlaste arhiivi korraldaja, arvukate kunstiajalooalaste artiklite autor, keelekursuste ja laste suvelaagrite korraldaja ning Gröndali Eesti Seenioride Kodu asutaja. Aastaid aitas Mai Raud-Pähn Stockholmis kaasa Eesti Rahvakunsti Huviringi Triinu tegevusele, mille eesmärk oli tutvustada teoreetiliselt ja praktiliselt eesti rahvakunsti, koguda ja säilitada originaalseid rahvakunsti esemeid ning anda edasi oma teadmisi nii rootsieestlastele kui ka põlisrootslastele.

Kui tavaliselt on Mai olnud annetaja või annetuste koguja rollis, siis nüüd jõudis Aino Järvesoo auhind summas 5 000 eurot temale. Aino Järvesoo oli Maist vaid 10 aastat vanem ja nad on isegi kohtunud ühel ESTO-l USA-s. 

Õnnitleme ka Sirle Sööti, kes oli samuti esitatud Aino Järvesoo nimelisele auhinnale ning pälvis rahvastikuministri tänukirja. 

Aino Järvesoost ja tema auhinnast saab lähemalt lugeda SIIT. 

Evelyn Höglund

Foto: Siseministeerium
Eelmine artikkelRootsi Eestlaste Liit näitas VÄE päeval Perteni filmi „Eesti üldlaulupidu Stockholmis 1948”
Järgmine artikkelRahvuslik Kontakt nr 233 tellijate postkastides