REL intensivkurser i estniska i Tartu sommaren 2019

1615

Även denna sommar har vi haft möjlighet att delta i årets REL intensivkurser i estniska på Universitet i Tartu. Maria deltog båda veckorna och Eva den andra veckan.

Undervisningen bedrevs som tidigare i tre grupper med olika kunskapsnivåer – A för nybörjare, B för mellannivå och C för den som har goda förkunskaper. Flera deltagare återvänder år efter år och i sommar var det många nya och yngre deltagare – framför allt i A-gruppen.

Lärarna var, som alltid, fantastiska, de ser och tar hänsyn till vars och ens förkunskaper och behov och vill verkligen att vi utvecklas. Undervisningen är varierande och lärorik med en balanserad avvägning mellan grammatik, ordförråd och praktik. Vi får läsa dikter, bekanta oss med sånger och filmer, men även lära oss mer om livet i landet, om natur, historia, kultur och politik. Om man varit flitig – som vi är förstås – har hemuppgifterna hållit oss sysselsatta i stort sett dygnet runt!

Ett par eftermiddagar har vi inbjudits till ett språkcafé där vi under trevliga och fantasifulla former fått träna på att tala språket.

En eftermiddag varje vecka fick vi åka på en bussutflykt som avslutades med utomhuskonsert på kvällen. Första veckan var vi i Mustvee med båttur på Peipussjön och konsert med Marko Matvere. Andra veckan till Pagodi fiskrestaurang med efterföljande Dagö-konsert.

Det är en härlig förmån att få studera just i universitetsstaden Tartu med dess unika miljö och historia, inta lunchsoppan på Werners café och frestas av alla fantastiska bakverk och sitta i kvällssolen på Vilde & Wines veranda och repetera dagens lektioner. Staden erbjuder också diverse festivaler och engagemang, som nu i år – bilrally, triathlon, Glaspärlimäng med klassisk musik och rockkonsert med Metallica – allt efter tycke och smak!

Vi har utnyttjat en stor del av vår semester för kursen och är tacksamma över att på detta sätt få möjlighet att utveckla våra språkkunskaper. Vi ser redan fram mot att förhoppningsvis kunna komma tillbaka nästa år.

Maria Gerdås och Eva Pärt-Enander

Estniska i Tartu Foto: Maria Gerdås
Estniska i Tartu 2019 Foto: Marika Teral
Estniska i Tartu 2019
Estniska i Tartu 2019. Foto: Maria Gerdås

Utflykt till Peipus Lake. Foto: Maria Gerdås

Fika på Verner café. Foto: Eva Pärt Enander
Maria Gerdås hälsar Gustav Adolf i Tartu 2019 Foto: Eva Pärt Enander
Maria Gerdås, Eduard Vilde och Eva Pärt Enander i Tartu 2019 Foto: Eva Pärt Enander

Eelmine artikkelESTO ongi  üleilmse eestluse hoidja
Järgmine artikkelEstonian expedition ship S/Y Admiral Bellingshausen will arrive in Gothenburg