Hain Rebas: Fel kollektivt skuldbelägga ester

3102
Hain Rebas Foto: Aili Suiste Rundin

Man häpnar: Gammal sovjetpropaganda i Dagens Nyheter, år 2018? Återigen dessa urskillningslösa rallarsvingar? Johan Croneman skuldbelägger i en TV-krönika om en fransk film (11/12) även ”esterna” under tysk ockupation. De påstås ha ”oerhörda mängder blod på sina händer”. Samtidigt skulle deras ”kollektiva minne” om Generalbezirk Estland vara ”världens sämsta alla kategorier”.

Men även franska Wikipédia skiljer mellan de övriga delarna av nazi-tyskarnas Reichskommissariat Ostland å ena sidan och dess estländska del å den andra. För det är trots allt skillnad på mardrömmars frekvens, intensitet och omfattning. I Estland skall det sålunda knappast ha existerat någon aggressiv antisemitism. Detsamma intygade oavsiktligt den nazityske polisgeneralen Möller i Tallinn, huvudansvarig för det lokala mördandet. Han klagade över att hans underlydande ester var så korkade, att man inte ens kunde fås till att starta pogromer.

Men självfallet kröp under kriget också estnisk pöbel fram, anmälde sig till ansvarsfri våldsutövning och blev skrupelfria verktyg i händerna på sina sovjetiska och nazi-tyska herrar. Om republiken Estland hade återupprättats efter krigsslutet, så som Churchill och Roosevelt utlovat i sin stolta Atlantdeklaration, hade dessa typer självfallet blivit rättsförda och dömda.

Nu namnges de mordansvariga tyskarna och esterna klart och tydligt av den av president Lennart Meri i slutet av 1990-talet initierade och av den finske diplomaten Max Jakobson ledda internationella forskargruppen. Deras mastodontverk ”Estonia. Reports of the Estonian International Commission for investigation of Crimes against Humanity” utkom 2008 i Tallinn och används av bland andra European Court of Human Rights i Strasbourg.

Som bekant har Finland under senare år genomlidit sin berörda del av rysk trollverksamhet jämte följande utdragna processer (Bäckman, Oksanen, Paju, Jantunen). Därför undrar man lite försiktigt, om DN:s uttalat anti-estniska filmrecension bara är ett olycksfall i arbetet, en ren tillfällighet? Eller – hänger den trots allt ihop med det tråkiga faktum, att DN:s enda kulturnyhet om Estland under hela 2017 (13 juli) faktiskt togs direkt från Moskva: “Ryska UD sågar film om baltisk självständighetskamp.”

Hain Rebas
Professor emeritus i historia
Estlands försvarsminister 1992/1993

Publicerat också i DN 23/12 2018

Läs även: 
– Johan Croneman: Nödvändig historisk uppgörelse. Johan Croneman svarar Hain Rebas om Estland och Förintelsen. DN 22/12 2018

Johan Croneman: De aktuella filmerna om nazismens brott som ingen bör missa DN 11/12 2018

 

 

Eelmine artikkelXVII Esinduskogu valimiste tulemused
Järgmine artikkelDick Harrison: Peace, just like independence and democracy, has, for the first time in our history, become the norm.