Vi samlas för en fri och ren Östersjö den 25 augusti

4016

Lördagen den 25 augusti kl 17 samlas vi på Norrmalmstorg under parollen “För en fri och ren Östersjö”. I fokus står Östersjöns säkerhet och miljö. Bland talarna finns Gunnar Hökmark (M), Björn von Sydow (S), Karin Karlsbro (L), miljöexperten Ottilia Thoreson (WWF), Lettlands ambassadör Marģers Krams, Litauens ambassadör Algimantas Rimkūnas och Estlands Chargé d’affaires Kristel Engman. Däremellan uppträder dragspelsorkestern Baltic Tremolo, som består av unga musiker från Estland, Lettland och Litauen.

Många år har vi kämpat för en fri Östersjö och i år kan vi fira Estland, Lettland och Litauen – tre självständiga staten som fyller hundra år. Säkerhetsläget har sedan Ryssland invaderade Georgien och annekterade Krim försämrat. Den rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2 demonstrerar hur mindre östersjöländer än en gång körs över av sina mäktiga grannar. Samtidigt som Östersjöns miljö och säkerhet berör oss alla hotar Nord Stream 2 säkerheten och miljön i östersjöområdet. 

Norrmalmstorg med fontänskulpturen FRIHETENS KÄLLA har stor symbolisk betydelse för de tre baltiska minoritetsgrupperna i Sverige. Där demonstrerade Måndagsrörelsen för de baltiska folkens frihetskamp mellan den 19 mars 1990 och den 16 september 1991. Själva monumentet invigdes 1994, samma år som 34 000 sovjetiska soldater äntligen lämnade Estland, det sista landet i Baltikum att befrias från andra världskrigets ockupationstrupper.

Demonstrationen arrangeras av Sverigeesternas Riksförbund (REL), Letternas Riksförbund i Sverige (ZLA), Svensk Lettiska föreningen (SLF), Litauiska Riksförbundet (LBS) och Estlandssvenskarnas kulturförening Svenska Odlingens Vänner SOV.

Kvällen fortsätter med en gemensam picknick och konsert kl 19 vid Frihetens Port på Manilla Udde på Djurgården för att fira Forneldarnas natt. Därmed blir vi en i den gemensamma kedjan av eldar kring Östersjön. De symboliserar den ömsesidiga oron för Östersjöns säkerhet och välmående. Denna tradition med eldar vid havet i solnedgången den sista lördagen i augusti började 1992 på den estniska och finska kusten. Sverigeesternas Riksförbunds Stockholmsavdelning började fira Forneldarnas natt vid Frihetens port 2016. Mer information om Forneldarnas natt finns http://www.ancientlights.eu/sv. 

Sirle Sööt, ordförande för Sverigeesternas Riksförbund
es.an1721355177retse1721355177egire1721355177vs@to1721355177os.el1721355177ris1721355177
072-519 04 80

Demonstration för den fria Östersjön på Norrmalmstorg 27 augusti 2016. – Sverige återupprättade diplomatiska förbindelser med Estland, Lettland och Litauen, efter att länderna återvunnit sin självständighet den 27 augusti 1991. Foto: Allar Viljaste
“Frihetens källa” på Norrmalmstorg, Stockholm från 1994. Foto: Sirle Sööt
“Frihetens port” på Djurgården, Manilla holme från 1994 Foto: Sirle Sööt

Foto: Allar Viljaste

Forneldarnas natt 27.08.2016 Foto: Allar Viljaste 
Forneldarnas natt 2016 Foto: Allar Viljaste
Forneldarnas natt 2017. Kristina Blomberg ja Nils Sjölund. Foto: Aili Suiste Rundin

Eelmine artikkel23. august on kommunismiohvrite mälestamise päev
Järgmine artikkelVaba ja puhas Läänemeri on meile tähtis!