Estland, Lettland och Litauen 100 firades i Stockholm

2696
TRIINU Balti päeval 26.05.2018 Skansenis

Flera tusen besökare på Skansen firade igår Estlands, Lettlands och Litauens hundraårsjubileum tillsammans med utrikesministrarna från alla tre grannländerna. Sverige var under tiden för den sovjetiska ockupationen en viktig plats för den baltiska diasporan som här upprätthöll den historiska kontinuiteten för sina hemländers självständighet.

Dagen invigdes av Sveriges utrikesminister Margot Wallström med en generös gåva. Århundradets fond på 30 miljoner kronor som delas mellan länderna ska främja vänskapsband mellan grannfolken.        

“Flera generationer av svenskar med baltisk bakgrund kom till Skansen tillsammans, många av dem klädda i folkdräkter. Några av dessa fina dräkter är släktklenoder som följde med på flyktingbåtarna 1944. Våra danser, sånger och hantverkstraditioner hör till det gemensamma kulturarvet som vi vill föra vidare till kommande generationer. Skansen är den lämpligaste platsen för att visa upp allt detta på,” säger Sirle Sööt från Sverigeesterna. “Vi tycker att det är glädjande att Skansen nu satsar på Östersjökunskapen och hoppas att vi kan hitta nya former av samarbete kring vårt gemensamma hav.”

“Baltikumdagen är ett utmärkt exempel på samarbete mellan olika minoritetsgrupper i Sverige. Ester, letter, litauer och estlandssvenskar har behållit sin egen kultur samtidigt som integration skett med det svenska samhället. Vi tar också väl hand om våra nytillkommande landsmän så att de kan känna sig välkomna i Sverige,” säger Leelo Pukk, projektledare för Baltikumdagen 2018.

Den Baltiska Samarbetsgruppen har arrangerat Baltikumdagen redan i fjorton år. På jubileumsåret blev dagen extra festlig med finbesök, folkmusik, dans, hantverk och god mat från andra sidan Östersjön.   

Arrangörer för Baltikumdagen 2018


Leelo Pukk, Sverigeesternas Riksförbund (REL)

Sirle Sööt, Sverigeesternas Riksförbund (REL)

Anna-Greta Ter-Borch, Estlandssvenskarnas kulturförening (SOV)

Lars Rönnberg, Estlandssvenskarnas kulturförening (SOV)

Ieva Reine,  Letternas Riksförbund i Sverige (ZLA)

Juris Rozitis, Letternas Riksförbund i Sverige (ZLA)

Stefano Giangiacomo, Svensk-Lettiska Föreningen (SLF)

Veronika Paulauskas, Litauiska Riksförbundet (LBS)

Marijus Sabalas, ordförande för Litauiska Riksförbundet (LBS)

Kontakt
Sirle Sööt
072 519 04 80
es.an1719324376retse1719324376egire1719324376vs@to1719324376os.el1719324376ris1719324376

Ordföranden av medlemsorganisationer i Baltiska samarbetsgruppen: Sirle Sööt REL, Lars Rönnberg SOV, Juris Rozitis ZLA, Martin Ancons SLF och Marijus Sabalas LBS med utrikesministern Margot Wallström den 26 maj 2018 på Skansen Foto: Helena Gustavsson Wahlund
Eelmine artikkelEesti, Läti ja Leedu sajanda juubeli pidu Stockholmis Skansenis
Järgmine artikkelLi Bennich-Björkman: Flyktingars förvandlande. Att utforska sig själv