“Keelatud mängud”- Eesti rokkmuusika kujunemisest kommunistliku režiimi valvsa pilgu all

2600
Polyfon. Eraarhiiv

Haruldased filmikaadrid Eesti rokkmuusika tekkimisest sügaval nõukogude ajal, toob rootsieestlasteni Heino Maripuu, kes räägib lähemalt filmide tekkeloost, valitsevast olukorrast Eesti muusikamaastikul 70ndatel aastatel ning muusika mõjust Eesti noorte elule ja vaimsusele kolmapäeval 4. aprillil Stockholmi Eesti Majas ning neljapäeval 5. aprillil Göteborgi Eesti Majas 

Filmiõhtu viib vaataja Nõukogude Eestisse aastatel 1970-1979, kus elu normiks oli kommunistlik moraal ühes keeldude ja käskudega. Eesti muusikutele kujunes 1970.aastaid iseloomustav sügav stagnatsiooniaeg aga eriti keeruliseks. Kõikjal valitseva defitsiidi tõttu valmistasid nad sageli endale ise kitarre ja trummikomplekte ning poolsalaja peetud kontsertidest said protestivaimu väljendusvormid. Julgeolekuorganite teravdatud tähelepanu, tühistel põhjustel saadud esinemiskeelud, kontserdite ajal juhtmete välja tõmbamine seinast või pealesunnitud ansambli nime vahetused – see oli aeg, kui rokkmuusika oli valdavalt üks “keelatud mäng”.

Filmi autor Heino Maripuu oli ainus, kes tookord kaameraga mööda rokiüritusi liikus ja tolle aja muusikalist ”vastupanuliikumist” filmilindile salvestas. Nendest võtetest on sündinud kaks filmikogumikku ühise pealkirja all “Keelatud mängud”. “Keelatud mängud” ei ole tavaline muusikafilm, veel vähem dokumentaalfilm. Pigem on see film-jutustus. Dissidentlik muusikavalik on pikitud intervjuudega tollaste tegijatega, kellest mõnedki on juba siit ilmast lahkunud. Oma mälestusi neist aegadest jagavad Eesti tuntud muusikud Rein Rannap, Sven Grünberg, Paap Kõlar, Peeter Volkonski, Ari Dubin ja Rein Laaneorg. Esinevad ansamblid Ruja, Psycho, Polyphon, Mess, Propeller. Kogu muusikavalik on kordumatu – seda pole ei Eesti raadios ega ka televisiooni arhiivides olemas. Samuti toob film vaatajani unikaalsed kaadrid Eesti esimesest, 1972. a toimunud rokkfestivalist Elvas.

Aastatel 2015-2016 oli Heino Maripuu töödest avatud ka näitus Okupatsioonide Muuseumis Tallinnas. Näitus oli pühendatud Nõukogude Eestis keelatud rokkmuusikale.

Filmiõhtud toimuvad:

  • Kolmapäeval 4. aprillil kell 18 Stockholmi Eesti Majas, Wallingatan 34. Pubi uksed avame kell 17.
  • Neljapäeval 5. aprillil kell 18 Göteborgi Eesti Majas, Dr. Allardsgata 2. Samal õhtul on avatud ka kohvik Georg, mis avab uksed juba kell 16. 

Heino Maripuu: “Olin ainus, kes kaameraga mööda rokiüritusi liikus.

Heino Maripuu. Foto: erakogu

Mari-Liis Maripuu
moc.l1716465974iamg@1716465974uupir1716465974am.si1716465974ilira1716465974m1716465974

Eelmine artikkelStockholmi Eesti Kool otsib pikapäevakodu juhatajat
Järgmine artikkelRistikivi “Rõõmulaul” etendub Stockholmis 7. aprillil