Klubi Estetic tähistas emakeelepäeva “Regilaulu” filmi ja viktoriiniga

1685

Celebrating Estonian Language Day with a movie & Estonian beer


Sellel aastal tähistasime emakeelepäeva kinoõhtu ja keeleteemalise viktoriiniga. Filmiks oli šveitslanna Ulrike Koch’i poolt loodud “Regilaul” ning autorid ise kirjeldavad filmi järgnevalt:

“Kaheksasilbiline regilaul pärineb vanast soome-ugri maailmapildist, olles kasvulavaks eestlaste laialt tuntud laulukultuurile. Jõulises ja monotoonses helis peitub salapärane jõud, mis innustab otsima oma juuri ja leidma regilaulule uusi kasutusvorme. Praegusel, oluliste muutuste ajastul on paljud kaotamas oma identiteeti. Küsimus, kuidas end selles maailmas kehtestada, puudutab meid kõiki. Film pakub võimsaid pilte, mille kaudu saab nähtavaks eriline kudum Eesti looduse, inimese ja laulu vahel.

Esimest korda tähistati emakeelepäeva 14. märtsil 1996. aastal. Riiklikuks tähtpäevaks sai see alles 1999. aastal uue pühade ja tähtpäevade seaduse jõustumisel. Emakeelepäeva mõtte algataja oli Meinhard Laks (14.07.1922-04.03.2008), kes oli elupõline emakeele ja kirjanduse õpetaja Sonda Põhikoolis Ida-Virumaal. Ta oli ka Emakeele Seltsi auliige ja Eesti Keele Kaitse Ühingu asutaja. Meinhard Laksi arvates oli igati sobilik tähistada emakeelepäeva just Kristjan Jaak Petersoni sünnipäeval 14. märtsil, sest Peterson kirjutas eesti keeles ja uskus selle keele tulevikku. Kristjan Jaak Peterson (14.03.1801-04.08.1822) pidas võimalikuks algupärase eesti kirjanduse loomist ajal, mille olustik eestlusele oli masendavalt hämar. 

Filmile järgnes keeleteemaline viktoriin. Võitjatele oli REL keele- ja kultuurikomisjon välja pannud teemakohased auhinnad. Viktoriini võitis Ahto Kant! II koha sai Stockholmi Eesti Lasteaia õpetaja Anu Luks, III kohta jagasid Virveli tantsijad Kadri Valter ja Liisa Sõmersalu. 

Rohkem infot filmi kohta: http://www.regilaul-film.com/est/avaleht.html . Film on müügil ka REL büroos. 
Klubi Estetic


This year we celebrated Estonian Language Day with a movie and a fun night of trivia focused on our beautiful Estonian language. The film “Songs of the Ancient Sea” made by Ulrike Koch, talks about the ancient Finno-Ugric peoples originated a singing tradition of mysterious power called the Regilaul. After the film, the evening continued with a fun Estonian language themed trivia :-)! 

Estonian Language Day or also known as Native Language Day is a national day which has been celebrated since 1996. From 1999, it has been an official national day in Estonia to honour, celebrate and support Estonian language. 

Klubi Estetic

Eelmine artikkelKultuurirajad.se on nüüd avatud kaastööks
Järgmine artikkelTema Estland i Filmarkivet