Estivali filmifestivalil saab vaadata nelja väga erinevat eesti filmi

2554

På Estival #FilmFest visas ett urval av estniska filmer som berättar om Estland, Estlands historia & kultur


Estivali filmifestivalile filmivalikut planeerides leidis Estetic filmiklubi, et filmid tutvustaksid Eestit, eesti ajalugu ja kultuuri. Lisaks peaksid nad olema väga erinevad ja sellised, mida ikka ja jälle hea meelega uuesti vaataks. 

Filmifestival toimub 11. veebruaril Scala teatri jazzklubis, Wallingatan 34. Avatud on kohvik-baar. Sissekäik Scala teatri peauksest. 

10.00 Supilinna salaselts (2015) – seikluslik koguperefilm 

Filmifestival algab pühapäeva varahommikul kell 10 koguperefilmiga “Supilinna salaselts”.  Seikluslik koguperefilm põhineb Mika Keräneni lasteraamatutele, mille tegevustik toimub Tartus ja paljuski Supilinnas. Neli Supilinna last Mari, Sadu, Olav ja Anton loovad oma salaseltsi ülesandega leida üles aarded, mille Mari vanaisa, eakas ülikooli professor, on nende jaoks hiilgava meisterlikkusega ära peitnud. Müsteeriumi lahendamise käigus tuleb sukelduda põnevasse ajalukku, pista rinda vastasjõuguga ning kasvatada oma vanemaid.

Režissöör Margus Paju, peaprodutsent Esko Rips. Osades: Olivia Viikant – Mari, Karl Jakob Vibur – Anton, Hugo Soosaar – Olavi, Arabella Antons – Sadu. Laste kõrval näeb ekraanil Evelin Võigemasti, Mirtel Pohlat, Karin Raski, Ott Aardamit ja teisi Eesti tippnäitlejaid.

12.15 Malev (2005) – komöödia

Film “Malev” näitab humoorikalt eestlasi 13. sajandi Euroopa poliitikas. Filmi alapealkiri on „Läti Henrik valetas!“, mis viitab Läti Henriku kroonikale. 

Režissöör: Kaaren Kaer.
Osades: Ott Sepp – Uru, Uku Uusberg – Tugis, Argo Aadli – Leholas, Mirtel Pohla – Ilge, Märt Avandi – Jürmala foogt Hippolyt, Raivo E. Tamm – piiskop Albert, Sergo Vares – Läti Hendrik, Ain Mäeots – Lembitu, Üllar Saaremäe – vend Wolfram, Mait Malmsten – vend Wismuth, Anti Kobin – Manivalde, Merle Jääger – Lembela.

14.45 Kaotatud paradiis (2015) – dokumentaalfilm Arvo Pärdist 

„Kaotatud paradiis“ on rahvusvaheline koostööfilm Arvo Pärdist, mis jälgib ühe aasta vältel tema tegemisi kodumaal Eestis ning külastustel Vatikani ja Jaapanisse. Filmi raamistav etendus „Aadama passioon“ sisaldab Arvo Pärdi kolme võtmeteost ja põhineb piiblilool Aadama langemisest. Kuulus Ameerika teatritegija Robert Wilson tõi etenduse lavale Noblessneri Valukojas, endises allveelaevatehases Tallinnas.

Aadama loost alustades pakub „Kaotatud paradiis“ süvitsiminevat ja ka isiklikku sissevaadet Arvo Pärdi maailma. Filmis kõlavad katkendid Arvo Pärdi teostest „Sequentia“, „Aadama itk“, „Miserere“, „Credo“, „Für Alina“ („Aliinale“), „Spiegel im Spiegel“ („Peegel peeglis“). Kõnelevad Arvo Pärt, Robert Wilson, Tõnu Kaljuste, Toomas Siitan, Immo Mihkelson, Paul Hillier, Sofia Gubaidulina ja Gidon Kremer.

Filmi autor-režissöör on Günter Atteln, tegevprodutsent Helen Valkna

16.15 Detsembrikuumus (2008) ajalooline romantiline draama

„Detsembrikuumus“ räägib 1924. aasta aset leidnud 1. detsembri riigipöördekatsest. Tanel ja Anna on vastselt abiellunud ja plaanivad Eestist lõplikult lahkuda. Nende piiri taha siirdumise hommikul, 1. detsembril 1924. aastal algab aga mäss. Riigi armeest lahkunud Tanel peab ametisse naasma, et päästa oma naine, kes on langenud pantvangi kommunistide liidri kätte. Punaste rünnaku alla langevad nii riigikogu hoone Toompeal, Tondil asuv sõjaväekool, riigivanema maja, kaitseministeerium kui ka muud strateegilise tähtsusega objektid. Kui mäss on pea kogu linnas vaevaliselt maha surutud, tuleb välja, et riigi saatus sõltub telegrammist, millega kommunistid plaanivad paluda piiri tagant Venemaalt abi.

Filmi režissöör on Asko Kase ning stsenaristid Mihkel Ulman ja Lauri Vahtre. Osades Sergo Vares, Liisi Koikson, Ain Lutsepp, Piret Kalda, Emil-Joosep Virkus, Tambet Tuisk, Mait Malmsten kehastab Jurist Jaani, kelle prototüübiks on Jaan Anvelt. Ajaloolised tegelased: Tõnu Kark – kindralmajor, Ernst Põdder, Carmen Mikiver – Elsa Kingissepp, Priit Pedajas – kindralmajor, Johan Unt, Ilkka Koivula – Otto Kuusinen, Jevgeni Knjazjev – Grigori Zinovjev.

Festivalipiletid eelmüügis ja kohapeal. Ostetud piletiga saab vaadata kõiki filme. 
Filmidel on inglisekeelsed subtiitrid.

Festivalipilet: 100 kr
Noortepilet: 50 kr (kuni 21-a.)
Lapsed (kuni 10-a.) tasuta

Estetic Filmiklubi
Ülle-Linda Talts
+372 5250886, moc.l1716463786iamg@1716463786stlat1716463786adnil1716463786


Filmfestivalen äger rum den 11 februari i Scala jazzclub, Estniska Husets källarvåning, Wallingatan 34. Ingång via Scala teaters huvudentré. Alla filmer har engelsk text. Baren är öppet. 

10.00 Soppstadens hemliga brödraskap – äventyrlig familjefilm

Soppstadens hemliga brödraskap” (2015) utspelas i Soppstaden, en stadsdel i Tartu med de grönsaksklingande gatunamnen. Fyra barn – Mari, Sadu, Olav och Anton har bildat ett hemligt brödraskap med syfte att finna de spännande skatterna som Mari’s farfar, en professor vid universitetet har gömt för barnen. Under uppdragets gång kommer barnen bland annat att behöva dyka djupt in i historien, bråka med granngänget och uppfostra sina föräldrar. Filmen är baserad på Mika Keränens barnböcker. 

Regi: Margus Paju. Producent: Esko Rips. Skådespelare: Olivia Viikant – Mari, Karl Jakob Vibur – Anton, Hugo Soosaar – Olavi, Arabella Antons – Sadu, Evelin Võigemast, Mirtel Pohla, Karin Rask och Ott Aardam.

12.15 Hären – en komedi

”Hären” (2005) är en komedi som föreställer de estniska vilda kämparnas deltagande i Europeisk politik under 1200-talet.

Regi: Kaaren Kaer. Skådespelare: Ott Sepp – Uru, Uku Uusberg – Tugis, Argo Aadli – Leholas, Mirtel Pohla – Ilge, Märt Avandi – Jürmala foogt Hippolyt, Raivo E. Tamm – bishop Albert, Sergo Vares – Livonian Henry, Ain Mäeots – Lembitu, Üllar Saaremäe – brother Wolfram, Mait Malmsten – brother Wismuth, Anti Kobin – Manivalde, Merle Jääger – Lembela.

14.45 Det förlorade paradiset – dokumentär om Arvo Pärt

”Det förlorade paradiset” (2015) en dokumentär om Arvo Pärt, den mest spelade nu levande tonsättare i världen. I filmen får vi följa med tonsättarens resa till sitt hemland Estland, Japan och Vatican.

Regi: Günter Atteln. Producent: Helen Valkna.

 

16.15 Decemberhettan – historiskt drama, romantik

“Decemberhettan” (2008) – ett historiskt drama om ett nygift par som hamnar mitt i det kommunistiska statskuppsförsöket den 1 december 1924.

Regi: Asko Kase, manus: Mihkel Ulman och Lauri Vahtre. Skådespelare: Sergo Vares, Liisi Koikson, Ain Lutsepp, Piret Kalda, Emil-Joosep Virkus, Tambet Tuisk, Mait Malmsten, Tõnu Kark, Carmen Mikiver, Priit Pedajas m.m.

En biljett gäller för hela dagen.

Biljett: 100 kr
Ungdomsbiljett: 50 kr (upp till 21 år)
Barn upp till 10 år gratis

Estetic Filmclub
Ülle-Linda Talts
+372 5250886, moc.l1716463786iamg@1716463786stlat1716463786adnil1716463786

Eelmine artikkelLähme laulupeole!
Järgmine artikkel#Estival2018 algab kontserdiga “Eesti kõlad”