ESTIVAL 2018 avakontsert “Eesti kõlad”

2242

Estival 2018 – invigningskonsert

Vad vet du om estnisk musik? 

De flesta av oss känner nog till Arvo Pärt, den nu levande tonsättaren vars musik spelats oftast i hela världen, under fem år i rad. Ni kanske också har upplevt eller hört talas om Neeme Järvi, och hans två söner, Paavo och Kristjan, världsberömda dirigenter alla tre. Eller sett den karismatiske kördirigenten Tõnu Kalljuste i aktion.

Men det finns mycket mer att upptäcka; det estniska musikintresset är av tradition stort och de 1,3 miljoner esterna har en omfattande och entusiastisk kärlek till både äldre och samtida musik. Esterna uppfattar musik och generellt estnisk kultur som en förutsättning för nationens livskraft och fortlevnad. Det är dessutom en brygga mellan generationerna och ester i förskingringen.

Också under sovjettiden var musik och kultur en tillflykt från det dagliga  politiska förtrycket. Musik var också ett vapen mot ockupanterna och ett medel för sammanhållning.

Den nya friheten har möjliggjort för den yngre generationen att hämta inspiration  från övriga världen, något som också ökat den redan etablerade nyfikenheten gentemot den samtida konstmusiken. Många musiker och kompositörer använder sig också av den folkliga musikskatten i nutida tappning.

Estland firar 2018 hundra år sedan statens grundades och i samband med detta jubileum anordnas en stor konsert som vill presentera det mest framstående och intressanta av det breda estniska musiklivet. Ester från båda sidor av Östersjön, med stöd av den Estniska ambassaden i Stockholm, har ansträngt sig för att bjuda den svenska publiken på den allra mest spännande musiken landet har att erbjuda.

Konserten äger rum den 10 februari, 2018, kl. 17:00 på Kungliga Musikhöskolan, Valhallavägen 105, 115 51 Stockholm, i Kungasalen. Denna nya konsertsal har snabbt blivit känd för sin exceptionellt goda akustik.

Varmt välkomna att upptäcka eller återknyta bekantskapen med det livfulla Estniska musiklivet av i dag!

Tere tulemast!

Biljettförsäljningen är redan igång – www.estival.nu

Peter von Fábry-Eichner
Affisch Maimi Laks

#Estival2018

 

Eelmine artikkelTallinn Digital Summit
Järgmine artikkelStockholmi jazzfestivalil osalesid ka muusikud Eestist