Metsakodus algas 68. Suvekodu

3556

Sommarkollot Suvekodu i Metsakodu är i full gång


Pühapäeval, 30. juulil algas Jönköpingi lähistel rootsieestlaste lastelaager Suvekodu. Käesoleval aastal on laagri teemaks Laste Vabariik – Mina ka!, mis on inspireeritud laste- ja noorte kultuuriaastast Eestis.

Laste Vabariigis elab kokku 67 last. Neist 18 tulevad Eestist. Eestist tulevatel lastel on laagris tähtis roll. Tänu neile saavad Rootsis elavad lapsed head keelepraktikat. Keelekümblusele aitavad kaasa ka Eestist tulevad personaliliikmed.

12 laagripäeva sisustatakse nii kultuuriliste kui sportlike tegevustega, harjutatakse distsipliini ja käitumist kriisiolukorras. Kavas on päeva- ja ööluuremäng, lõkkeõhtud laulude ja lõkkenaljadega, olümpiamängud, kultuurikohvikud ja diskod, suveteater. Laagris hoitakse alal nii väliseesti kultuuripärandit kui ka tutvustatakse uuemaid kultuurisuundi Eestis. Laager on nutiseadmete ja maiustustevaba. 

Suvekodu on korraldatud 68 aastat, esmalt Ojamaal, hiljem Metsakodus. Laagrit korraldab Stockholmi Eesti Huvikool. Ettevõtmist toetavad Rootsi Eestlaste Liit, Eesti Haridus- ja Teadusministeerium ning Eesti Instituut rahvuskaaslaste programmi raames, Johan Kõppi nimeline fond, Eesti Kultuuri Koondis ning Eesti Komitee Fond. 

Laagritule süütasid ja kandsid Hiiemäelt alla Suvekodu staazikaimad lapsed Angelica Suiste, Kevin Kaldalu, Marcus Piotrowski, Luukas Ruus ja Mart Hermlin, kes on Suvekodus käinud 5 aastat. Ees laagrijuhataja Sirle Sööt.
Laagritule võttis kööki enda juurde hoole alla perenaine Lija Langerpaur, kes on suvekodus käinud 25 aastat. Lija kõrval noorjuht Katrin Arendi, abijuhataja Margit Nestra ja abikokk Taave Sööt Vahermägi

SIRLE SÖÖT
Suvekodu juhataja
moc.l1716002337iamg@1716002337toos.1716002337elris1716002337

Foto: Aili Suiste Rundin


Den 30 juli började årets upplaga av Suvekodu – vårt estniska kolllo som har anordnats under 68 års tid, först på Gotland och senare på det estniska scouthemmet Metsakodu utanför Jönköping. Barnen är i åldrarna 8 – 14 år.

De 12 kollodagarna fylls med idrottstävlingar, kulturcafé, teater, bad, disco och kvällar vid lägerelden och mycket annat spännande. Kollot lägger stor vikt vid att hålla det svensk-estniska kulturarvet vid liv men tar också in influenser från Estland. Av de 67 deltagande barnen kommer 18 från Estland, vilket bidrar till att även de barn som bor i Sverige får öva på sin estniska så mycket som möjligt. Godis och mobiltelefoner behövs och används inte under kollodagarna.

Verksamheten genomförs av kollots 21 ledare som består av såväl ester boende i Sverige, som inbjudna pedagoger och praktikanter från Estland. Intresset för vår kolloverksamhet har växt från år till år – ett gott tecken på livskraften i den svensk-estniska kollotraditionen.

Suvekodu ordnas av Estniska Kulturskola i Stockholm med bidrag från Sverigeesternas Förbund, Estlands Utbildningsministerium, Estniska Institutet, Johan Kõpps fond, Eesti Kultuuri Koondis samt Estniska Kommitéens Fond.

SIRLE SÖÖT
Suvekodu föreståndare
moc.l1716002337iamg@1716002337toos.1716002337elris1716002337

Foto: Aili Suiste Rundin

Eelmine artikkelElu nagu filmis
Järgmine artikkelStockholmi Eesti Rahvatantsurühma VIRVELi jalg tatsub