Rootsi Eestlaste Liidu kampaania Almedaleni poliitikanädalal – peatage Nord Stream 2

2338
Sirle Sööt, Peter Hultqvist på Almedalen

Seminar ”Nord Stream 2- ohutu äriprojekt või risk Läänemere julgeolekule ja keskkonnale?” on üks 3 800 seminarist Rootsi poliitikanädalal Gotlandil Almedalenil. Rootsi Eestlaste Liidu seminar 5. juulil kl 13 keskendub Läänemere turvalisuse teemadele ja täpsemalt Nord Stream 2 projekti ohtudest teavitamisele.  

Paneelis osalevad Rootsi Välispoliitika teadlane Anke Schmidt-Felzmann, Moderaatide julgeolekupoliitika kõneisik Hans Wallmark, Liberaalide noorteorganisatsiooni julgeolekupoliitika kõneisik Christoffer Karlsson ning meediakontserni MittMedia juhtkirja kolumnist Patrik Oksanen. Arutelu modereerib Rootsi Eestlaste Liidu esimees Sirle Sööt

Seni on Venemaa uue gaasijuhtme rajamise üle Rootsis veel suhteliselt vähe aru peetud. Peamiselt on olnud juttu kohalikus meedias sellest, kas Slite sadamat üürida Gazpromi suurosalusega ettevõttele välja või mitte. Just viimastel nädalatel on aga huvi märgatavalt teema vastu kasvanud. Liberaalid on esitanud välisministrile ja kliimaministrile arupärimisi, Moderaadid teatasid ametlikult oma vastuseisust uutele gaasitorudele, Rootsi televisioon käis Gotlandil uurimas kohalike elanike arvamust ning Dagens Nyheter on teemat vaaginud julgeoleku aspektist. 

Millised on poolt ja vastu argumendid Gazpromi uute gaasitorude Nord Stream 2 ehitamisele Läänemeres ning millised on projekti mõjud Gotlandile ja Läänemerele? Kas tegemist on ohutu energiaprojektiga või on sellel tagasipööramatud mõjud Läänemereriikide julgeolekule ja keskkonnale? Kas Gazpromi vene gaasi transpordi toetamine sobib kokku Pariisi kliimalepingu ja Euroopa energialiidu eesmärkidega? Just nendele küsimustele seminaril vastust otsimegi. 

”Ei ole paremat kohta, kus poliitikutel ja ajakirjanikel nööbist kinni haarata, kui Almedaleni poliitikanädalal Gotlandil. Rootsi Eestlaste Liidu eesmärgiks on juhtida Rootsi avalikkuse tähelepanu Nord Streami ulatusliku projekti ohtudele ja kutsuda poliitikuid üles hoidma ühtset joont julgeoleku, energia ja kliimaküsimustes. Sõnum Venemaale peab olema selge. Gaasitoru Läänemeres pole ainult Gotlandi, Rootsi, Taani ja Saksaamaa asi. See on Läänemereriikide ja Euroopa Liidu liikmesriikide ühine asi,” ütleb REL juhatuse esimees Sirle Sööt.

Almedaleni seminaridel osalevad seekord ka paljud Eesti tipp-poliitikud ja asjatundjad. Eile esinesid Eesti välisminister Marina Kaljurand ja presidendi staabi julgeoleku nõunik Merle Maigre teemal “Balti riike pole võimalik isoleerida” ning Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse direktor Jüri Luik seminaril “Julgeoleku väljakutsed Balti regioonis”. Täna kell 11 osaleb EV President T.H. Ilves arutelus “Lääneliku maailma lõpp?”.

______________________________

Info: Sirle Sööt, Rootsi Eestlaste Liidu esimees, mob 072-5190480 moc.l1721357081iamg@1721357081toos.1721357081elris1721357081

Taave Sööt Vahermägi, büroosekretär, mob 070-6911800 moc.l1721357081iamg@1721357081anret1721357081seegi1721357081revs1721357081 Twitter @sverigeesterna #STOPNORDSTREAM2 või Facebook.

Foto: Taave Sööt Vahermägi

Fototekst: Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist kinnitas Sirle Söödile, et Nord Stream 2 kontsern ei ole Rootsi valitsusele veel uue gaasijuhtme rajamise kohta taotlust esitanud.

Eelmine artikkelVarför bör Nord Stream 2 stoppas?
Järgmine artikkelSverige borde säga nej till Nord Stream 2