Saame kokku juulikuu viimasel nädalavahetusel Viljandi folgil!

2052

Viljandi folk on üks superlahe üritus pärimuskultuuri sõpradele. Viljandi eeskujul korraldatakse sarnaseid festivale ka mujal, kuid Viljandi folk on neist kõige suurem ja uhkem.

28. – 31. juulil toimuva XXIV Viljandi pärimusmuusika festivali teemaks on NAISTE HÄÄL.

Tähelepanukeskmes on naiste eneseväljendus laulu ja pillimängu kaudu ning naiste sõnumid läbi laulu. Näiteks eesti esimesel laulupeol 1869. aastal lubati laulma vaid meeskoorid ja naised pidid kiirel heinaajal koju jääma. Nüüd jagatakse lavasid meestega võrdselt ja nii see peabki olema.

Aegadel, mil naise sõna ei maksnud, tegi seda tema hääl, sest lauliku sõna oli seadus – tema võis välja öelda, mida ta mõtles. Nii oli naise sõnal ühiskonnas just laulu kaudu kaalu. Regilaulik Anne Vabarna, Liisa Kümmeli ja teiste võimsate naiste hääled on lõpuks ajaloo hämarusest teenitult ka suurtele lavadele jõudnud, peegeldudes publikule diskokuulidelt vastu või hõljudes uues kuues ja meie häälte kaasabil taas läbi ajavoo.

Naiste hääle üks tähendusi on ka ühiskondlik hääleõigus. Selle festivaliga on ehk paslik meenutada, et naised said Eestis hääletusõiguse täpselt 99 aastat tagasi 1917. aastal. Paljudes maades on naiste valimisõigus aga piiratud või puudulik ka tänapäeval. Hääleõigust ja lauluhäält seob julgus ja tahe ennast väljendada, kasutada ja arendada oma annet ja oskusi.

Pileti saab osta Piletilevist

Majutus Viljandis

Foto: Shutterstock

Eelmine artikkelRoman Toi kuju lauluväljakule Ernesaksa kõrvale!
Järgmine artikkelStockholmi Eesti Segakoor ja Virveli rahvatantsijad sõidavad Haapsallu rannarootslaste laulu-ja tantsupeole