Klubi Estetic lõpetas hooaja Riho Sibula & Ain Agana kontserdiga

3368

Estetic avslutade säsongen med Riho Sibul & Ain Agan 


Klubi Estetic lõpetas oma hooaja suurejoonelise kontserdiga laupäeval 11. juunil. Eestist tulid esinema kitarrilegendid Riho Sibul ja Ain Agan.

Klipp soundcheckilt enne kontserdit: Aed. Muusika Riho Sibul, sõnad Vladislav Koržets

Riho Sibul on paljudele tuntud eelkõige Ultima Thule esikitarristina. Oma eeskujudena on ta nimetanud Jimi Hendrixit, Jeff Becki, Wayne Krantzi ja Bill Friselli. Riho on ka mitmekülgne helilooja ning loonud muusikat rock’n’rollist bluusini ja lüürilistest ballaadidest filmimuusikani. EV President on Riho Sibulale andnud Valgetähe V klassi teenetemärgi. 2010.a. Eesti Muusikaauhindade jagamisel võitis Riho Sibul parima džässi-/bluusiartisti auhinna.

Riho Sibula sooloplaatidele on iseloomulik põhjamaine kargus ja melanhoolia.  “Poeet külmetab klaasmäel” (2000), “Jahe Sinine” (2003), “Must” (2004), “Lood” (2007), “Liblikas ja peegel” (2009), “Kahemehesaag” (2011).

Ain Agan on eesti kitarrimängija ja helilooja, Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia kitarriõppejõud, Viljandi Kitarrifestivali asutaja ja kunstiline juht. Ain on välja andnud kolm sooloplaati: “Ramp” (1995), “Ain Agan ja Tallinna Kammerorkester” (2005) ja “Pictures” (2009) ning duoplaat “A2O” Oleg Pissarenkoga (2010).

Klubi Estetic avas uksed kell 19.30 ja kontsert algas veidi enne kella üheksat. Kontserdile oli tulnud veidi enam kui 30 muusikasõpra, kes kõik said erakordse muusikalise elamuse osaliseks. Sibul ja Agan esitasid nii uusi kui tuntud lugusid. Tänu meie väikesele ja intiimsele jazzklubi saalile, kus publik ja esinejad on üksteisele lähedal, on väga hea esitada muusikat, mis vajab vaikust ja süvenemist ning eeldab väga head eesti keele oskust. 

“Tähesära”, “Aed”, “Videvik”, “Pisitasa” olid laulud albumilt “Kahemehesaag”- laulud, mis on sündinud Riho Sibula ja Vladislav Korzetsi sõprusest Vladislavi sünnipäevaks. Plaate sai osta kaasa kohapeal ja neid saab ka edaspidi osta REL büroost. 

Tähesära (2006)

Kui pöörad vahel taeva poole pilgu, 
mis sest, et huupi, ja mis sest, et harva,
siis sinu silmis taevatähti vilgub
ja sinu silmad on siis taevakarva. 

Kui vaatad aina üles taeva sisse, 
nii kõrgele kui ulatuvad silmad,
siis tuleb taevas sinu silmadesse
ning oled ise täheke siin ilmas. 

/…/

Videvik (1993-1996)

Mu tüdrukute juustes juba leidub vahel halli
ja kurbus neile pisitasa silmadesse poeb.
Ma ise mässin tihedamalt kaela ümber salli,
ei sõlmi uusi tutvusi, vaid vanu kirju loen.

/…/

Kuula: Riho Sibul “Tähesära”, “Videvik”.

Sirle Sööt, moc.l1713115488iamg@1713115488toos.1713115488elris1713115488
Klubi Estetic
Foto: Andre Karolin


Föreningen Estetics verksamhetsår avslutades den 11 juni med en angenäm konsert av gitarristerna Riho Sibul och Ain Agan. 

Riho Sibul är känd för många ester som frontfiguren i rockgruppen Ultima Thule (icke att förväxlas med dess svenske namne). Som gitarrist har han nämnt förebilder som Jimi Hendrix, Jeff Beck, Wayne Krantz och Bill Frisell. Riho är även en mångsidig tonsättare som har verkat inom såväl rock’n’roll till blues och lyriska ballader till filmmusik.

Riho Sibul’s musik utmärks ofta av en känsla av nordisk karghet och lågmäld melankoli. “Poeten fryser på glasberget” (2000), “Sval blå” (2003), “Svart” (2004), “Historier” (2007), “Fjärilen och spegeln (2009), “Tvåmanssåg” (2011).

Ain Agan är en estnisk gitarrist och tonsättare, gitarrpedagog på Tartu Universitets Kulturhögskola i Viljandi, grundare och konstnärlig ledare av Gitarrfestivalen i Viljandi. Ain har gett ut tre egna skivor: “Ramp” (1995), “Ain Agan och Tallinns Kammarorkester” (2005)
och “Pictures” (2009) samt duoskivan “A2O” i samarbete med Oleg Pissarenko (2010).

Dörrarna till klubben öppnades vid 19.30 och konserten började strax före nio. Lite drygt 30 musikälskare som hade samlats fick en upplevelse utöver det vanliga. Låtlistan bestod av både nya låtar och gamla bekanta och den intima lokalen, där musikerna är nära publiken,
passade perfekt för tillfället och lät oss uppleva musiken som krävde ett gott mått av koncentration, tystnad och förmåga att uppfatta nyanser i det estniska språket.

“Tähesära” (Tindrande stjärnor), “Aed” (Trädgården), “Videvik” (Skymningen), “Pisitasa” (Sakta) från skivan “Kahemehesaag” (Tvåmanssåg) – musik som har fötts av vänskapen mellan Riho Sibul och Vladislav Korzets, inför den senares jubileum. Skivorna säljs på
Sverigeesternas Förbunds kansli.

Lyssna: Riho Sibul “Tähesära” (Stjärnglans), “Videvik” (Skymning).

Översättning: Taave Sööt Vahermägi, moc.l1713115488iamg@1713115488igamr1713115488ehav.1713115488evaat1713115488
Klubi Estetic
Foto: Andre Karolin

Eelmine artikkelMarie Underi ümbermatmine Eesti mulda pälvis ka Rootsi raadio tähelepanu
Järgmine artikkelGöteborgi lähistel Koitjärvel peeti 11. juunil suvepäeva