Estland 100 år firas med ”århundradets fest”

4417

Dagen efter Sverigeesternas Riksförbunds representantskaps sammanträde den 23 april samlades representanter för en mängd av Sveriges estniska organisationer. Dagordningen utlovade information och diskussion om hur vi tillsammans kan uppmärksamma Estland på dess 100-årsdag. Med andra ord, vad ska vi ge för presenter?

Ja, hur firar man en hundraåring? Lyckligtvis fanns samordnaren för Estlands 100-årsjubileums internationella program Jorma Sarv på plats för att ge oss vägledning.

Firandet börjar redan nästa år med 100-årsjubileet av demonstrationen i Petrograd, dagens St. Petersburg, då uppemot 40 000 estländare demonstrerade för större estniskt självbestämmande, och fortsätter ända fram till 2020, då vi firar att det gått hundra år sedan freden i Tartu. På webbportalen för Estlands 100-årsfirande www.ev100.ee kan organisationer och enskilda individer lägga upp sina egna förslag på hur de vill fira sitt hemland.

Men mest intressant för oss sverigeester att veta är väl vad vi kan bidra med till detta stora knytkalas. Aho Rebas, ordförande för Föreningen Estival, berättade om planerna på att anordna en åttonde Estival i Stockholm den 17 februari 2018. Kulturfestivalens galaafton avses äga rum i Stockholms stadshus och inbjudningskort kommer att skickas till både Sveriges och Estlands stadshuvuden och regeringar. Som Rebas så slagkraftigt meddelade, kommer det kunna bli ”århundradets fest”.

Pompa och ståt i all ära, men vad kan du och jag bidra med på våra respektive orter? Under namnet ”Estniska kulturstigar i Sverige” presenterade Sirle Sööt, ordförande för Sverigeesternas Riksförbund, tre olika idéer som bland annat uppmärksammar esternas kulturella avtryck i Sverige. Med hjälp av den planerade appen med samma namn kommer du kunna hitta till platser i Sverige förknippade med estniska verksamheter och kända personer, t.ex. en känd författares före detta hem och gravplats. Vad finns det för spår av estniskt liv på din ort? Här har du möjlighet att dra ditt strå till stacken.

Naturligtvis kan du komma med helt egna förslag på hur Estlands 100-årsdag kan firas på din ort eller nationellt. Ta kontakt med din lokala estniska förening eller Sverigeesternas Riksförbund. Mer info kommer inom kort om varje enskilt projekt.

Tillsammans firar vi Estlands 100-årsdag!

Text: Filip Laurits
Foto: Shutterstock

Eelmine artikkel20 aastat REL-i eesti keele intensiivkursuseid Tartus
Järgmine artikkelKlubi Estetic hooaja lõpupidu lükkus edasi