Rein Asu (1929 – 2021)

715

På svenska


REIN ASU
7.04.1929 – 15.08.2021 

92 aasta vanuses lahkus Lundis Rein Asu. Teda jäävad leinama pojad Toomas ja Andres peredega.

Rein Asu sündis Tallinnas 7. aprillil 1929. Tema vanemad olid radioloog Theodor Asu ja ema Leida Asu, sündinud Treiberg. 1936. aastal alustas Rein kooliteed Tallinnas. See kestis keskkoolini, mil sõda Eestisse jõudis. Ta põgenes koos emaga Stockholmi, kuhu tuli hiljem ka isa Theodor. Stockholmis 1950 lõpetas Rein keskkooli.

Varane huvi ehitustehnoloogia vastu viis Reinu Karlsruhe tehnikakõrgkooli Saksamaal, kus ta 1956 omandas ehitusinseneri diplomi. Juba keskkoolipäevil Stockholmis oli ta kohtunud oma tulevase naise Lia Hergaukiga ja paar abiellus

1953. aastal alustas Rein Asu konstruktorina oma esimesel töökohal Paul Uessoni insenerifirmas. Samal aastal sündis ka poeg Toomas. Teine poeg Andres sündis 1960. Järgmisel aastal kolis pere Malmösse ja Rein alustas edukat insenerikarjääri Svenska Riksbyggeni ehitusosakonnas, kus ta hiljem sai juhatajaks. 1982 sai temast partner insenerifirmas Centerlöf & Holmberg AB, kus ta töötas kuni pensionile jäämiseni 1994. aastal. Pärast abikaasa Lia surma kolis Rein Lundi, lähemale oma poegadele, lastelastele ja ka lastelastelastele.

1956. aasta sügisel võeti Rein vastu üliõpilasühendusse Korp! Sakala, kus tema isa juba liige oli. Rein tegutses algusest peale aktiivse liikmena ja aastate jooksul oli ta erinevatel ametikohtadel ühenduse juhatuses ning 2000. aastatel oli ta mitmeid aastaid ka organisatsiooni Lõuna-Rootsi kohaliku osakonna esimees.

Reinu panus Korp! Sakala heaks oli vaid osa tema elukestvast tööst erinevates Rootsi kultuuri- ja poliitilistes organisatsioonides, mille olid algatanud umbes 25 000 pagulaseestlast. Ta oli üks Lundis Clemenstorgeti ääres asuva kinnistu ostmise algatajaid, kus asub tänaseni Eesti Maja. Skaudimeistrina osales ta Mullsjö lähedal asuva suure metsakinnistu ja skaudikodu, mis kannab nime Metsakodu, omandamisel ja haldamisel. Poliitiliselt oli Rein liberaal ja valiti mitmel korral Rootsi Eestlaste Ühendusse (REE), millest hiljem kujunes välja Rootsieestlaste Liit (REL). Rein oli Ülemaailmse Eesti Kesknõukogu liige ja projektirühma esimees, kes korraldas 1996. aastal Malmös/Lundis rohke külastajaskonnaga kultuurifestivali Estival.

Eduka töö eest erinevates rootsieestlaste organisatsioonides, sealhulgas Korp! Sakalas, nimetati Rein 2014. aastal Korp! Sakala auvilistlaseks.

Paljud meist jäävad mäletama Rein Asu kui ustavat ja hoolivat sõpra ning eri organisatsioonide aktiivset liiget. Oleme tänulikud meile antud ühiste aastate eest.

IVAR LILL


REIN ASU
7.04.1929 – 15.08.2021 

Rein Asu har avlidit i Lund i en ålder av 92 år. Han efterlämnar sönerna Toomas och Andres med familjer.

Rein Asu föddes i Tallinn den 7 april 1929. Hans föräldrar var radiologen Theodor Asu och modern Leida född Treiberg. 1936 började Rein sin skolgång i Tallinn som fortsatte fram till gymnasiet då kriget nådde Estland. Han flydde tillsammans med sin mor till Stockholm, dit fadern Theodor anslöt. Rein slutförde gymnasiestudierna i Stockholm 1950.

Ett tidigt intresse för byggnadsteknik förde honom till Tekniska Högskolan i Karlsruhe, Tyskland, och han tog examen 1956 som civilingenjör. Redan under gymnasieåren i Stockholm hade han träffat sin blivande fru, Lia Hergauk, och paret gifte sig 1953.

Hans första anställning var 1956, som konstruktör i Paul Uessons ingenjörsfirma, samma år som sonen Toomas föddes. Andre sonen, Andres, föddes 1960. 1961 flyttade familjen till Malmö och Rein inledde en framgångsrik ingenjörskarriär i Svenska Riksbyggens avdelning för byggnadskonstruktioner, där han sedan blev chef. 1982 utsågs han till delägare i ingenjörsföretaget Centerlöf & Holmberg AB, och verkade där fram till pensioneringen 1994. Efter maken Lias död, flyttade han till Lund närmare sönerna, barnbarnen och så småningom barnbarnsbarnen.

Rein upptogs i studentföreningen Korp! Sakala hösten 1950, där hans far redan var medlem. Rein blev redan från början en aktiv medlem och under årens lopp innehade han olika poster i föreningens styrelse, och på 2000-talet var han flerårig ordförande i Södra Sveriges lokalavdelning för studentorganisationen.

Reins insatser för Korp! Sakala var bara en del av hans livslånga gärning i de olika kulturella och politiska organisationer i Sverige som startades av alla omkring 25 000 exilester. Han var en av initiativtagarna vid köpet av fastigheten vid Clemenstorget, som fortfarande drivs av AB Estniska Huset i Lund. Som scoutmästare deltog han i förvärvet och ledningen av den stora skogsfastighet och scouthemmet nära Mullsjö som går under namnet ”Metsakodu”. Politiskt var Rein liberal och blev i flera omgångar invald i Esternas Representation i Sverige (REE) som sedan övergick i Sverigeesternas Riksförbund (REL). Han var medlem i Esternas Världsråd och ordförande i projektgruppen som anordnade en rikligt besökt kulturfestival kallad Estival i Malmö/Lund 1996.

För sitt framgångsrika arbete i olika estniska organisationer inklusive Korp! Sakala, utsågs Rein 2014 till hedersmedlem (auvilistlane) i Korp! Sakala.

Vi är många som kommer att minnas Rein Asu som en trogen och omtänksam vän och som aktiv medlem i vår respektive organisation, och vi är tacksamma för åren vi haft tillsammans med honom. 

IVAR LILL

Eelmine artikkelIvar Paljak (1931 – 2021)
Järgmine artikkelTaisto Maaniidi (1946 – 2021)