Avaleht Kalender Li Bennich-Björkman – ”Bakom och bortom järnridån”

Li Bennich-Björkman – ”Bakom och bortom järnridån”

17.00 Vernissage utställning “Marie Under 140”

18.00 Li Bennich-Björkman presenterar sin nya bok “Bakom & bortom järnridån: de sovjetiska åren och frigörelsen i Baltikum och Ukraina”. Böcker säljs med rabatterat pris. 

Bakom och bortom järnridån: de sovjetiska åren och frigörelsen i Baltikum och Ukraina

»I slutet av 1990-talet reste jag som en skottspole till Estland. Det hade bara gått några år sedan landet åter blev självständigt och det sovjetiska dröjde sig kvar. Doften av stekt mat blandades med cigarettrök på restauranger och barer, ofta belägna i källare som skydd mot det bistra klimatet.« 

Så lyder inledningen till Bakom och bortom järnridån, där Li Bennich-Björkman granskar maktens och motståndets strukturer och berättar om hur relationerna mellan centralstaten i Moskva, de lokala kommunistpartierna och den lokala intelligentian påverkade Baltikums och Ukrainas vägar till demokrati.

Li Bennich-Björkman är skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet.

På Appell Förlag har hon tidigare givit ut boken Sörja ett liv, leva ett annat – Om flyktingens mörker och ljus, för vilken hon belönade med Disapriset för populärvetenskapligt författande av Uppsala universitet och Studentbokhandeln i Uppsala: “Med utgångspunkt i forskning och erfarenhet behandlar hon här flyktingars siituation stringent och stilsäkert, utifrån kulturella och socialpsykologiska perspektiv, och förmedlar samtidigt empati och djup värme.” Disaprisets jury framhöll att boken har goda egenskaper långt utöver de vanliga och är lättillgänglig utan att göra avkall på kravet på vetenskaplighet.

Li Bennich Björkman Foto: Mikael Wallerstedt

 

Kuupäev

21 apr. 2023
Expired!

Aeg

18:00

Toimumiskoht

Stockholmi Eesti Maja
Wallingatan 34, 2 tr, 111 24 Stockholm
Veebileht
http://www.eestimaja.se/